Китай помага за въоръжаването на Русия с хеликоптери, безпилотни самолети

...
Китай помага за въоръжаването на Русия с хеликоптери, безпилотни самолети
Коментари Харесай

Телеграф: Китай доставя на Русия хеликоптери, дронове и материали за оръжия

Китай оказва помощ за въоръжаването на Русия с хеликоптери, безпилотни самолети и метали, написа английският в. " Телеграф ", като се базира на резултатите от свое следствие.

Според изданието, представено от Българска телеграфна агенция, съветски компании са получили десетки хиляди китайски доставки от началото на войната в Украйна. Китайската страна е доставила на Русия хеликоптери, безпилотни летателни апарати, оптични мерници и значими метали, употребявани в отбранителната индустрия.

Фирми, участващи в производството на ракетни комплекси, бронирани машини и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди доставки от Китай от началото на нашествието в Украйна до първото тримесечие на тази година. Това се случва в миг, когато Китай, който упорства, че остава безпристрастен, се пробва да се нарежда като основен медиатор в договарянията, целящи преустановяване на спора, отбелязва " Телеграф ".

Търговията сред Китай и Русия се чака да надвиши през тази година 200 милиарда $, което е нов рекорден индикатор, макар че китайският експорт за други страни доста понижа. В същото време износът на артикули с евентуална военна приложимост се е нараснал повече от три пъти през годината, завършила през юни тази година, спрямо миналата, сочи разбор на Обсерваторията за икономическа трудност.

Като артикули с допустимо двойно предопределение се класифицират такива, които може да бъдат употребявани и за цивилен цели. Това разрешава на Китай да заобикаля интернационалните наказания, отбелязва " Телеграф ", като показва, че поддръжката на Пекин оказва помощ на Русия да се оправи със глобите, което слага под въпрос успеваемостта на основна част от акцията на Запада против Москва, целяща да затрудни съветската стопанска система.

Според данни, събрани от организацията " Молфар глоубъл ", китайската компания " Шантоу Хонху пластикс " е изпратила 1000 безпилотни летателни апарата в Русия през двата месеца преди войната. На уеб страницата си и в обществените медии тя се показва като " търговец на едро на детски играчки ". Дроновете обаче са изпратени на съветската компания " Самсон ", която също се разказва като търговец на едро на игри и играчки и наподобява е фиктивна компания, като съгласно обществения указател на фирмите разполага единствено с 10 000 рубли капитал.

Само четири дни след експлоадирането на войната в Украйна китайската компания " Хемс 999 " е доставила два хеликоптера. Друга китайска компания, " Тянцзин хуажун авиейшън ", е трансферирала четири хеликоптера " Еърбъс " на Русия след началото на войната. Всички те са получени от съветската компания " Урал Хеликоптер ", чийто главен клиент е съветската Национална армия, която е разположила свои сили в Украйна и е ръководена от Виктор Золотов, дълготраен бодигард на съветския президент Владимир Путин.

Китайски компании са изпратили и оптични мерници на повече от 50 съветски компании от началото на 2022 година до първото тримесечие на тази година. Вносът на тези артикули съвсем се е удвоил през миналата година, достигайки 2,5 млн. $. По документи те ще се употребяват за " лов ".

Според изследванията на " Молфар " е имало и експорт на турбореактивни мотори и радарни ракетни навигационни системи, които са били изпращани през Индия и Коста Рика, преди да бъдат реекспортирани в Русия, в явен опит да се избегнат глобите. Търговските данни демонстрират внезапен скок на вноса на първични материали и съставни елементи от значително значение за производството на въоръжение в Русия. През 2022 година Китай е изнесъл за Русия артикули от титанови сплави на стойност 18 млн. $, съвсем двойно повече от миналата година. Леките и топлоустойчиви титанови сплави са основен материал, употребен за производството на военни самолети и оръжия.

Дружествата, свързани с производството на коли " Камаз ", произвеждащи бронетранспортьори като " Камаз Тайфун ", са получили минимум 520 доставки от Китай - в това число аварийни елементи, машини за заваряване, металорежещи машини и стомана. Сред получателите на пратките е Магнитогорският металургичен комбинат, обект на наказания от Съединени американски щати и Украйна.

Някои китайски компании, като " Уси Тянсин стийл " и " Сиан алфа метал " имат офиси в Москва или уеб сайтове на съветски, като разгласяват на началните си страници фотоси на изтребители и военни кораби.

Пекин и Москва са провели и секрети договаряния с Иран за доставка на амониев перхлорат - употребен за балистични ракети. Aко бъде контрактувана, тази договорка евентуално няма да влезе в формалните търговски регистри.

От началото на нашествието Русия не е разгласила данни за търговията, макар че данните от Китай демонстрират, че Пекин се е трансформирал в основен сътрудник на фона на прекъснатите връзки със Запада.

Китайският президент Си Дзинпин се срещна няколко пъти с съветския си сътрудник, в това число малко преди експлоадирането на войната, само че се съгласи единствено на един едночасов телефонен диалог с украинския президент Володимир Зеленски през април. По-рано тази година Пекин издаде " декларация за мир " от 12 точки, в която преповтаряше позицията си и не оферираше никакви решения за преустановяване на войната.

Пекин взе участие във втория кръг от мирните договаряния в Саудитска Арабия на 6 август, само че към момента отхвърля да употребява думата " настъпление " за войната в Украйна, напомня " Телеграф ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР