Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван по време на

...
Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван по време на
Коментари Харесай

Китай отхвърли всякаква чужда намеса в Тайван, външният министър заяви, че

Китай отхвърли всякаква непозната интервенция в Тайван по време на визитата на немския министър на външните работи Аналена Бербок, на фона на повишаване на напрежението, обвързвано с този въпрос, заяви ДПА, представена от  Българска телеграфна агенция.

След днешната си среща с Бербок китайският й сътрудник Цин Ган съобщи пред пресата, че Тайван е част от Китай и „ не позволява никаква външна интервенция “. Ако другите страни „ в действителност зачитат “ правилото „ Един Китай “, те би трябвало да отхвърлят сепаратистките действия в Тайван. „ Първоначалният корен на проблемите “ е стремежът към самостоятелност, добави той и увери, че Китай „ няма да се откаже от нито един сантиметър територия “.

Бербок изрази загрижеността си по отношение на напрежението към Тайван и предизвести, че всяка дестабилизация ще има съществени последствия. Тя означи, че 50% от международната търговия минава през Тайванския пролив. „ Шоковата вълна на тази икономическа рецесия “ ще засегне и Китай, акцентира тя и добави, че възможна военна ескалация към Тайван ще бъде „ сюжет на ужаса “ за целия свят.

„ Конфликтите би трябвало да се вземат решение единствено по кротичък път “, съобщи външната министърка, като още веднъж акцентира немската политика „ Един Китай “, съгласно която Пекин е приет за единственото законно държавно управление на Китай. Тя подсети също, че Берлин не поддържа дипломатически връзки с Тайван.

Бербок обаче означи, че смяна на статуквото със мощ няма да бъде допустима. Пекин упорства, че Тайван, самоуправляваща се народна власт, е част от неговата територия, макар че Тайван има без значение държавно управление от 1949 година насам.

По време на визитата на Бербок Цин Ган съобщи също, че Китай не желае да бъде поучаван по въпросите на правата на индивида. „ Това, от което Китай се нуждае минимум, е преподавател от Запада “, добави той пред медиите, като отхвърли предходни рецензии на министърката по отношение на ситуацията с правата на индивида в Китай. Всяка страна има свои лични условия и културно-исторически предпоставки, подсети външният министър, съгласно който „ в света няма единни стандарти “, когато става въпрос за правата на индивида.

Бербок обаче съобщи, че в действителност съществуват „ общи стандарти “ за правата на индивида и напомни на Цин Ган Устава на Организация на обединените нации и Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на индивида.  Уставът съдържа „ универсални “ права на индивида, с които са обвързани всички членове на Организация на обединените нации, сподели тя.

По-рано Бербок изрази угриженост, че пространството за гражданското общество и правата на индивида в Китай се лимитира.

В отговор на обвиняванията за гонене, изключително на уйгурите в северозападния район Синцзян, външният министър на Китай съобщи, че това не е въпрос на права на индивида, а става въпрос за битка с радикализма и сепаратизма.  Сега обаче обстановката в района е „ постоянна “. Хората живеят „ доста щастливо “, увери той.

Според Цин Ган съществуват антикитайски сили, които употребяват въпроса за Синцзян, с цел да лимитират възхода на Китай в света. Те също по този начин желаят да нарушат ситуацията в Синцзян-уйгурския самостоятелен окръг. Външните сили би трябвало да стоят настрани от района, прикани Цин Ган.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР