Китай очаква приток на платени в юани енергийни суровини от

...
Китай очаква приток на платени в юани енергийни суровини от
Коментари Харесай

Руски въглища и петрол в юани за Китай, газ в рубли за Орбан

Китай чака приток на платени в юани енергийни първични материали от Русия. Двете страни се пробват да поддържат двустранната търговия в изискванията на растящо интернационално неодобрение от съветската инвазия в Украйна.

Няколко китайски компании са купили съветски въглища против юани през март и първите товари ще дойдат през този месец, оповестява китайската консултантска компания Fenwei Energy Information Service. Това ще е първата платена в китайски пари доставка на съветски първични материали откакто Съединени американски щати и Европа наказаха Русия и отрязаха достъпа на няколко съветски банки до интернационалната финансова система. 

Продавачи на съветско черно злато също оферират на клиенти от азиатския исполин опция да се разплатят в юани. Първите количества на съветски петрол сорт ESPO, купени с китайска валута, ще бъдат изпратени на самостоятелни китайски рафинерии през май, настояват осведомени със покупко-продажбите лица.

Пекин от години се противи на преобладаващата роля на зелените пари в световната търговия и на политическото преимущество, което тя дава на Вашингтон.

Усилията за смяна на статуквото се форсира от западните опити да санкционират Кремъл за експанзията против прилежащата страна. Москва предлага също алтернатива на индийски купувачи да заплащат съветски петролни доставки в рупии, а Саудитска Арабия договаря с Китай за оценка на част от пратките саудитско черно злато в юани.  

Русия е бил вторият по величина снабдител на въглища за китайците през предходната година, попълвайки празнината, зейнала след комерсиалния им конфликт с Австралия. Почти половината от съветския импорт е предопределен за китайската  металургична промишленост след частичното възобновяване на активността на стоманения център на страната Таншан. Цените на този тип въглища не се управляват от държавното управление, за разлика от суровината за електроцентралите.     

Въпреки че китайските купувачи са заинтригувани да внасят повече съветски артикули, логистичните и финансови бариери неизбежно ща лимитират комерсиалните потоци, показват от Китайската асоциация за превоз и дистрибуция на въглища.

Унгария пък не изключва опцията да заплаща в рубли за съветския природен газ, заяви определеният за следващ път за министър председател на страната Виктор Орбан след телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин.

Коментарът е изработен на първата конференция след безапелационната победа на унгарския водач на общите избори в страната на 3 април и откакто унгарският министър на външните работи разгласи, че Будапеща работи по " техническите елементи " за гарантиране на вноса на съветско синьо гориво.

Искането на Путин за преводи в рубли вълнува пазара на природен газ от  дни, като търговците гадаят по какъв начин то може да засегне доставките. Някои европейски страни от Европейски Съюз, като Франция, считат, че тези искания не са в нарушаване на договорите, тъй като фирмите въпреки всичко могат да заплащат в евро. Докато Дания оспорва изрично мярката на Кремъл. 

Орбън споделил пред репортерите на 6 април, че държавното управление няма усложнения да превеждат рубли, тъй че, в случай че руснаците изискат, ще получат рубли.

Индия е получила предизвестие от Вашингтон да не се сближава с Русия. Директорът на Националния стопански съвет на Белия дом Браян Дийз е изразил отчаяние от решенията на Ню Делхи и на Пекин в подтекста на съветската инвазия. 

Докато Съединени американски щати, Европа, Австралия и Япония постановиха тежки стопански санкции на Москва в отговор на войната против Украйна, Индия продължава да внася драговолно съветски недопечен нефт с привлекателна отстъпка. Американците обаче считат, че не е в итерес на индийците да форсират или да усилват импорта на съветски артикули и първични материали. реакцията на Ню Делхи усложнява връзките с Вашингтон, който счита Индия за значим сътрудник за париране на въздействието на Китай в Азия.

Освен съветско черно злато Ню Делхи е най-едрият в света покупател на съветски оръжия. И президентът Нарендра Моди отхвърля претенциите на Съединени американски щати и Австралия да ограничи връзките с Русия с претекст, че има потребност от съветските оръжия, с цел да противостои на Пакистан и на Китай, тъй като другите възможности са прекомерно скъпи, настояват осведомени с въпроса лица. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР