Китай обяви, че налага санкции на Грегъри Джей Хейс, президент

...
Китай обяви, че налага санкции на Грегъри Джей Хейс, президент
Коментари Харесай

Китай наложи санкции на главните изпълнителни директори на „Рейтеон“ и „Боинг“ заради оръжейната сделка с Тайван

Китай разгласи, че постанова наказания на Грегъри Джей Хейс, президент и основен изпълнителен шеф на „ Рейтеон “ (Raytheon Technologies Corporation), и Теодор Колбърт III, президент и основен изпълнителен шеф на поделението на „ Боинг “, занимаващо се с произвеждане на оръжия и отбранителни системи (Boeing Defence, Space & Security), поради неотдавнашната договорка за продажба на оръжия на Тайван.

Мао Нин, говорителка на Министерството на външните работи, сподели на брифинг в петък, че глобите са наложени, с цел да се защитят суверенитета и ползите на сигурността на Китай. „ Продажбите на оръжия от Съединени американски щати за Тайван са жестоко нарушаване на правилото за „ един Китай “ и наредбите на трите взаимни китайско-американски официални съобщения, изключително това от 17 август. Продажбите на оръжия съществено подкопават суверенитета и ползите на сигурността на Китай, вредят на китайско-американските връзки и на мира и стабилността в Тайванския проток. Китай твърдо се опълчва и изрично ги осъжда “, сподели Мао.

Администрацията на президента Байдън е уведомила публично Конгреса на 2 септември за желанието си да продаде на Тайван оръжия на стойност 1,1 милиарда $, заяви „ Вашингтон пост “. Те включват 60 противокорабни ракети „ Харпун “, 100 ракети въздух-въздух „ Сайдуиндър “ и съставни елементи за поддръжка на радарна система. Според изданието, договорката най-вероятно ще бъде утвърдена от Конгреса. Според „ Ройтерс “ главен производител на ракетите „ Харпун “ е „ Боинг “, а на „ Сайдуиндър “ – „ Рейтеон “.

През февруари Китай реши да предприеме контрамерки против „ Рейтеон “ и „ Локхийд Мартин “, откакто Съединени американски щати оповестиха продажбата на усъвършенствания за ракети „ Пейтриът “ на стойност 100 милиона $ за Тайван.

Законът против задграничните наказания, признат през 2021 година, разрешава на Китай да подхваща ответни ограничения против тези, които се намесват във вътрешните му работи, съгласно организация „ Синхуа “. Те включват отвод за издаване на визи, възбрана за влизане в Китай, отменяне на визи, депортиране, конфискация и заледяване на движимо, недвижимо и други типове имущество в страната, възбрана за осъществяването на покупко-продажби с локални организации или лица и други.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР