Китай няма повече да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина.

...
Коментари Харесай

Китай спира да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина

Китай няма повече да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина. Това съобщи президентът на страната Си Цзинпин в обръщението си към Общото заседание на Организация на обединените нации. Неговото изявление идва след речта на американския му сътрудник Джо Байдън, който прикани международните държавни управления да работят дружно за разрешаването на световни проблеми като климатичните промени.

Властите в Пекин финансират въглищни планове в страни като Индонезия и Виетнам като част от инфраструктурната самодейност " Един пояс, веднъж ". Но в последно време са под засилен интернационален напън да прекратят този тип вложения за постигането на уговорките, заложени в Парижкото климатично съглашение.
Съединени американски щати приветстваха решението
Си разгласи, че " Китай ще усили поддръжката си за други разрастващи се страни в създаването на " зелена " и нисковъглеродна сила. И няма да строи нови въглищни енергийни планове в чужбина ".

Това заявление може да ограничи разпространяването на въглищните централи в доста разрастващи се стопански системи по силата на " Един пояс, веднъж ". Въз основа на самодейността Китай финансира жп линии, пътища, пристанища и други планове в разнообразни страни. Но за първи път от няколко години не е финансирал въглищни планове през първата половина на 2021 година

В речта си китайският президент загатна и обещанието, което направи предходната година, а точно че страната ще доближи пика на своите излъчвания преди 2030 година, след което ще се стреми към въглеродна индиферентност до 2060 година Тогава множеството анализатори се сплотиха към мнението, че това решение е основна стъпка, не на последно място поради ролята на Пекин в вложението в планове по света, свързани с изкопаемите горива.

Сега американският специфичен делегат за климата Джон Кери привества уговорката на Си за прекъсване на строителството на нови въглищни електроцентрали в чужбина. Той разяснява, че е благополучен да чуе, че китайският президент е взел " такова значимо решение ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР