Китай направи важна крачка към независимостта на своя авиотранспорт от

...
Китай направи важна крачка към независимостта на своя авиотранспорт от
Коментари Харесай

Първият китайски авиолайнер вече вози пътници

Китай направи значима крачка към независимостта на своя авиотранспорт от Запада, откакто за първи път с пасажери хвърча създаденият в страната реактивен пътнически аероплан COMAC C919, оповестяват международните организации.

Контекст : От десетилетия Пекин се пробва да развива лична гражданска самолетостроителна индустрия. При военните самолети страната към този момент има обилни триумфи, само че в цивилния бранш към момента преобладават западните производители. На фона на влошаващите се връзки със Запада, това не е задоволително за ръководещите в КНР.

Държавно подкрепената Commercial Aviation Corp of China (COMAC) стартира създаването на C919 преди 15 години. Той е в класа на Boeing 737 MAX и Airbus A320 - може да транспортира до 156 пасажери в икономична класа и 8 - в бизнес класа. Първият първообраз излетя през 2017 година след голям брой забавяния.
 Китай забрани потреблението на US чипове
Китай забрани потреблението на US чипове

Според локалните регулатори продуктите на Micron имат недостатъци в сигурността

Той стъпва върху наученото от по-малкия районен пътнически аероплан ARJ21, който е в употреба в Китай и Индонезия.

Детайли : Първият сериен C919 на China Eastern Airlines излетя със 128 пасажери на борда от Шанхай в неделя и се приземи в Пекин с 40 минути по-рано от предстоящото, като беше посрещнат тържествено с воден салют, заяви държавната телевизия.

От началото на седмицата машината ще лети на по-дълго разстояние - от Шанхай до Чънду, като проектите са самолетите от този модел да се употребяват точно в това направление. China Eastern Airlines поръчаха общо 5 C919 през 2021 година, като първата машина пристигна през декември 2022 година, а останалите се чакат до края на годината.
 Китай измества Русия от Централна Азия с нов проект за развиване
Китай измества Русия от Централна Азия с нов проект за развиване

Пекин ще даде съвсем $4 милиарда финансова поддръжка и грантове на страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики

От друга страна : Макар в китайските държавни медии да се акцентира значимостта на личната разработка, в C919 са вложени голямо количество западни съставни елементи - в това число мотори и авионика от General Electric, Honeywell и други. Ще мине време, преди Китай да стартира да създава " от - до " пътнически самолети.

Новата машина най-малко на този стадий ще търси пазари най-вече в Азия - регулаторите в Съединени американски щати и Европейски Съюз не са я сертифицирали. С оглед огромния китайски вътрешен пазар, не е ясно и дали ще се търси сходно развиване.
 Срив на чистата облага на най-големия производител на чипове в Китай SMIC
Срив на чистата облага на най-големия производител на чипове в Китай

Поради глобите на Съединени американски щати, компанията изостава софтуерно

Търсенето е толкоз огромно, че един от главните съперници на COMAC - Airbus, ще удвои потенциала на китайския си цех и по този начин още до края на годината се чака от него да излизат по 6 чисто нови A320 месечно.

Какво следва : От COMAC показват, че имат поръчки за 1061 машини, като множеството са за локалния пазар.

Междувременно напредва създаването на по-големия пътнически аероплан за далечни дистанции CR929, като в програмата взе участие и Русия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР