Китай наложи ограничения върху износа на два метала, които са

...
Китай наложи ограничения върху износа на два метала, които са
Коментари Харесай

Новият ход на Китай ще попречи на САЩ да произвеждат чипове

Китай наложи ограничавания върху износа на два метала, които са сериозни за производството на полупроводници, телекомуникации и електрически транспортни средства, предаде Bloomberg. Пекин предприе такава ответна стъпка по отношение на ескалацията на комерсиалната война със Съединени американски щати и Европа.

Галият и германият, дружно с техните химични съединения, ще бъдат обект на експортен надзор, предопределен да отбрани националната сигурност на Китай от 1 август, се споделя в изказване на китайското министерство на търговията. Износителите на двата метала ще би трябвало да аплайват за лиценз в Министерството на търговията, в случай че желаят да стартират или продължат да ги доставят отвън страната, и ще би трябвало да дават детайлности за задграничните купувачи и техните приложения.
Защо Китай взе това решение?
Ходът на Китай идва, когато тоталитарната страна в този момент се бори за софтуерно владичество във всичко - от квантовите калкулации до изкуствения разсъдък до производството на микрочипове. САЩ подхващат все по-агресивни стъпки, с цел да попречат на Китай да вземе превъзходство и приканва съдружниците в Европа и Азия да създадат същото.

Ограниченията за експорт идват и във време, когато страни по света работят, с цел да освободят веригите си за доставки от първични материали от Китай.
 чипове, литография, ASML Китай остана без литографско съоръжение от ASML Снимка: ASMLКакво направиха Съединени американски щати
Съединените щати и техните съдружници ускориха софтуерните наказания против Китай през последните седмици. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява да блокира продажбата на някои чипове, употребявани за осъществяване на стратегии за изкуствен интелект. Ако по-рано КНР можеше публично да закупи съкратените процесори NVIDIA A800 и H800, то скоро доставките им ще бъдат неразрешени.

Нидерландия, която е съдружник на Съединените щати и една от дребното страни, произвеждащи литографско съоръжение за произвеждане на процесори, предишния петък обяви забрана за доставка на тези технологии от локалния колос ASML Holding NV в Китай.
 Nvidia A800, графичен чип NVIDIA няма да достави даже отрязани AI чипове в Китай Снимка: NVIDIAКакво ще се случи по-късно?
Пазарните специалисти настояват, че германият и галият не са нещо рядко и труднодостъпно на Земята. Просто Китай, заради размера си, може да ги създава на ниска цена и бързо. Факт е, че тези два детайла са странични артикули от преработката на други първични материали, като въглища и боксит, които от своя страна са основата за производството на алуминий. Китай е индустриална страна с доста заводи и по тази причина няма дефицит на тези метали. Просто други страни, които се борят за околната среда, се пробват да понижат промишленото произвеждане колкото е допустимо повече, давайки " мръсна работа " на страни като Китай.

" Веднага щом други страни, като Германия или Съединените щати, стартират да обръщат повече внимание на приемането на галий и германий, цената ще падне и няма да има проблеми. Но, несъмнено, за известно време Китай ще може да парадират с високата цена на тези метали “, споделя Кристофър Екълстоун, началник на аналитичната компания Hallgarten & Co. „ Същото се случи и с други материали като антимон, волфрам и редкоземни детайли “, добави специалистът.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР