Китай, който остава важен търговски партньор за Руската федерация, възстанови

...
Китай, който остава важен търговски партньор за Руската федерация, възстанови
Коментари Харесай

Китай внезапно реши да прави пари от руските въглища

Китай, който остава значим търговски сътрудник за Руската федерация, възвърне митата върху вноса на въглища през 2024 г. Действията на съдружника могат да се трансфорат в сериозен проблем за съветските експортьори, които са мощно подвластни от най-големия международен пазар за този тип гориво.

Според Bloomberg митата са били анулирани през май 2022 година, с цел да се защитят доставките от опасности на фона на пълномащабно навлизане на съветските въоръжени сили в Украйна. Войната удари международните енергийни пазари, само че в това време разреши на Руската федерация да усили доставките на въглища за Китай, защото други страни не желаеха да търгуват с агресора.

Както се показва в обявата, Русия е станала вторият основен снабдител на въглища за Китай, а дълготрайната цел на двете страни е да доближат годишни доставки от 100 милиона тона. За да запазят тези размери през 2024 година, съветските търговци би трябвало да понижат цените на своите артикули.

Освен това китайските управляващи в този момент желаят да защитят държавните минни компании от резултатите на пренасищането на пазара, откакто локалното произвеждане също се усили до исторически връх.

В същото време, както означават анализаторите, месечните продажби на съветски въглища за Китай са намалели от пиково равнище от над 10 милиона тона през юни 2023 година, защото доставките от Руската федерация губят конкуренцията на въглища от други страни. Очаква се обстановката за Руската федерация да стане още по-лоша с въвеждането на мита.

Междувременно комерсиалните противници на Русия с Китай, Австралия и Индонезия могат да продължат да търгуват свободно с Пекин, тъй като са предпазени от мита посредством съглашения за свободна търговия с Пекин.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР