- Китай и Русия не приемат света, управляван от Вашингтон-

...
- Китай и Русия не приемат света, управляван от Вашингтон-
Коментари Харесай

ПРЕЗИДЕНТЪТ СИ ВЕЧЕ НЕ СЛУША ДЖО БАЙДЪН САЩ ГУБЯТ ЛИДЕРСТВОТО СИ В ДИПЛОМАЦИЯТА

- Китай и Русия не одобряват света, ръководен от Вашингтон
- Близките връзки сред двете велики сили не са ориентирани против трети страни
- В ролята на медиатор Пекин завладява американски територии

Ръкостискането на Путин и Си Дзинпин е сериозен мотив за безпокойствие в Съединени американски щати. Да не забравяме и неотдавнашния триумф на Пекин - постигнатото с посредничеството на Китай съглашение за нормализация на връзките сред Саудитска Арабия и Иран. Самият Хенри Кисинджър разяснява, че това е забележителна смяна в стратегическата обстановка в Близкия изток.
Това съглашение, на фона на визитата на президента Си в Москва, свидетелства, че Съединени американски щати са застрашени да изгубят ролята си на водач в международната дипломация.
" Китай желае да покаже, че Съединени американски щати повече не са единственият състезател ", счита Томас Греъм, някогашен старши консултант по въпросите на Русия в Съвета по национална сигурност на Съединени американски щати. Според специалиста, който е и създател на плана за проучване на Русия в Йейлския университет, за Москва и Пекин е значим самият знак на тази среща.
" Може да се каже, че Китай като че ли стъпи на обичайната за Америка територия в ролята на медиатор - счита Шади Хамид, старши теоретичен помощник в Центъра за близкоизточна политика на Бруклинския институт. - Това е сигнал, че Китай няма желание да се държи обичайно и да слуша Съединени американски щати. "
" Русия и Китай остават близки сътрудници - обединени от общата неприязън към Америка и нейните съдружници ", акцентира в. " Файненшъл таймс ".
С това мнение се съгласява и френският " Монд ": " Вън от подозрение е, че Китай, както и Русия, не одобряват света, издигнат върху демократични полезности и ръководен от Съединените щати. Но Китай в никакъв случай не е бил подготвен да рискува поради Москва. "
А китайската преса решително твърди: " Китай и Русия показват нов вид връзки сред две велики сили - връзки, които не са идеологически оцветени, не са ориентирани против трети страни, а към обезпечаване на благосъстоянието на хората... "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР