Китай е супер прагматичен геополитически играч. Убедена съм, че в

...
Китай е супер прагматичен геополитически играч. Убедена съм, че в
Коментари Харесай

Проф. Дронзина: Тесните връзки с Русия ще отведат Китай в дълбока репутационна дупка

" Китай е супер прагматичен геополитически състезател. Убедена съм, че сега Пекин пресмята кое ще му излезе по-изгодно - дали да се възползва от рецесията, с цел да получи от Русия повече енергоносители на безценица, или ще има по-голяма стойност за него продължаването на положителните връзки с развития свят. Най-големият външноикономически сътрудник на Китай е Западът.   Отношенията му с Русия са доста по-скромни ".

Това сподели пред БНР проф. Татяна Дронзина, политолог и академични учител. 

По думите ѝ демонстрирането на тесни връзки с Русия в този момент ще води Китай в една дълбока репутационна дупка .

Според нея в кратковременен проект Пекин ще би трябвало да реши като непосредствен стратегически сътрудник на Москва по какъв начин да се оправи с политическата и икономическа изолираност, която може да му аргументи неговата тясна обвързаност към Русия.

" Икономическите колоси на Европейски Съюз, които са от сериозна значимост за китайската самодейност " Един пояс - веднъж " към този момент дадоха сигнали, че ще изискват доста повече от един демонстриран, само че безсъдържателен неутралитет. Точно преди войната в Украйна, немският външен министър предизвести, че в случай че Китай толерира съветската инвазия, Берлин не може да има естествени връзки с Пекин ", разяснява още тя. 

Проф. Дронзина изрече мнение, че какъвто и да е изходът от войната на Русия в Украйна - това ще е краят на Путин .Интервюто на Снежана Иванова с проф. Татяна Дронзина в предаването " 12+3 "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР