Китай е най-голямата държава в света по население и втората

...
Китай е най-голямата държава в света по население и втората
Коментари Харесай

7-те най-големи съоръжения, които Китай построи през последните 20 години

Китай е най-голямата страна в света по население и втората стопанска система, която продължава да удивлява света с амбициозните си мегапроекти. Гигантски електроцентрали, небостъргачи, великански мостове и обърнати течения на реки - какво е издигнал Китай през последните десетилетия?
 Снимка 399655
Хидроелектрическа централа " Трите проломи "

Язовир на река Яндзъ в централен Китай. Официално е приета за най-голямата структура на планетата във връзка с масата и най-мощната водноелектрическа централа с годишно произвеждане на сила от 111,8 милиарда kWh.

Общата стойност на плана е 32 милиарда $. Тази сума включва освен строителни работи, само че и разноските за презаселване на 1,3 милиона души, които се озоваха в наводнения регион на язовира.

Проектът обаче има големи отрицателни последствия, както за околната природа, по този начин и за селскостопанските ферми надолу по течението. Освен това, в случай че язовирът в миналото се срути, бедствието ще бъде смъртна присъда за 360-те милиона китайци, живеещи в долината. Затова обектът е под строгия надзор на Народната войска.
 Снимка 432516
 

Международното летище Даксин в Пекин

Международната аерогара в Дасин е ситуирана на 46 км южно от центъра на Пекин. Летището бе намерено през 2019 година, като по проект ще действа с цялостен потенциал през 2025 година със 72 милиона пасажери годишно, като има упования те да надминат и 100 милиона. Това ще бъде международен връх за един терминал, настояват основателите му.

Проектът за аеропорта глътна 63 милиарда $. Дизайнът е на родения в Ирак международно известен архитект Заха Хадид.

Намеренията на Китай са да трансформира летището в Даксин, което се чака да бъде едно от най-натоварените в света, в световен авиационен хъб. Това идва на фона на прогнозите, че Китай ще надмине Съединени американски щати още през 2022 година като максимален авиационен пазар на планетата.
 Снимка 526294
 

Виадукт Данянг-куншан

Най-дългият мост в света, разпрострян се сред Шанхай и Нанкин с дължина 164,8 км. Лежи над дерета, реки и езера. Около 9 км от виадукта е положен над водата! Откриването на моста се състоя през 2011 година. Според разнообразни източници се счита,че китайците са похарчили сред 8,5 милиарда и 10 милиарда $ за неговото създаване.
 Снимка 571371
 

Операта в Гуанджоу

Една от най-големите оперни театри в света, открита за ценители на симфоничната музика през 2010 година Цената на културно оборудване възлиза на повече от 200 милиона $. Днес той се посещава от стотици хиляди хора всяка година.

Атомна електроцентрала Циншан

Първият нуклеарен план, издигнат напълно по китайска технология. Неговият първи реактор беше пуснат в употреба през 1991 година Съоръжението обаче непрестанно се довършва. Днес Qinshan има 7 енергоблока, последният от които е пуснат в употреба през 2011 година А през 2015 година беше приключен енергоблок в прилежащата атомна електроцентрала Фанджиашан.

Ядреният клъстер създава мощ от 6,5 гигавата, което го прави един от най-големите по произвеждане на електрическа енергия в света.
 Снимка 569886
 

Шанхайската кула

Небостъргач височина от 632 метра - третата най-висока постройка в света, отстъпваща на арабската Бурж Халифа и Токийската кула. За разлика от противниците си обаче Шанхайската кула е доста по-голяма по повърхност - 380 хиляди кв. м против 344 хиляди кв. м на небостъргача в Дубай.

Освен това китайците се снабдиха с най-високия асансьор в света - 578,5 метра, който е и най-бързият. Движи се със скорост 64 км в час. По-бързо няма да работи - ушите на човек няма да устоят на бързите промени в налягането.

Обръщането на китайските реки

Мащабен план за напояване, отговарящ на амбициозната страна. Изпълнение на плана стартира през 2002 година и към момента не е приключен. Според проекта китайците имат намерение да завършат строителните действия едвам към 2030 година.

Същността на плана е да се трансферират водите на река Яндзъ от юг на север в басейните на реките Жълта и Хай. Климатът на север е изсъхнал и с развиването на селското стопанство водата в района е станала сериозно нищожна. Югът обаче постоянно страда от тежки сезонни наводнения.

Те вземат решение този проблем на страната благодарение на 3 канала с обща дължина 3900 км. Цената на плана доближава 500 милиарда $ до 2014 година като една пета от тази сума е изразходвана.

В Китай, в допълнение към горните уреди, всяка година в Китай се издигат хиляди великански обекти и даже цели (макар и празни) градове. Ще завърши ли строителният взрив със забавянето на стопанската система? Ще го забележим в близко бъдеще. Но най-малко жителите на Поднебесната империя ще могат да употребяват издигнатите мегаструктури!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР