Китаецът Дин Лирен грабна световната титла по шахмат, след като

...
Китаецът Дин Лирен грабна световната титла по шахмат, след като
Коментари Харесай

За първи път китаец стана световен шампион по шахмат

Китаецът Дин Лирен сграбчи международната купа по шахмат, откакто победи руснака Ян Непомняшчи в четвъртата партия от тайбрека по бърз шах. В четирите партии Дин завоюва с 2,5:1,5, откакто 14-те партии в класическия шахмат завършиха 7:7 точки. Всеки от шахматистите завоюва три победи.

Дин Лирен пък става първият китаец, който ликува със международната купа в античната игра. Веднага след края той не можа да сдържи страстите си и приказва пред публицистите с насълзени очи.
 Снимка АП/БТА
" В този миг, когато Ян се съобщи, аз просто не можех да се управлявам. Исках да се разплача на самата дъска. На първо място желая да благодаря на приятелите си и на екипа ми, а към този момент усещам облекчение ", каза новият отличник.

Новият международен първенец е роден през 1992 г. в град Вънчжоу, провинция Чжъцзян, намираща се в източната част на страната. Завършил е юридическия факултет на Пекинския държавен университет.

На 16-годишна възраст става първенец на Китай, а през 2014-а е екипен международен първенец с националния тим на страната си в Тромсьо (Норвегия). В рейтинга на ФИДЕ заема 3-то място съгласно коефицента си ЕЛО.

Непомняшчи имаше белите фигури в четвъртата партия, само че позволи няколко доста съществени неточности, които нямаше по какъв начин да не бъдат осъдени на това равнище. Руснакът, който игра под флага на международната федерация (ФИДЕ) поради глобите, за повторно игра финал за короната в шаха.

През 2021 г. 32-годишният Непомняшчи беше съкрушен от норвежкото знамение Магнус Карлсен.
 Снимка АП/БТАДраматичната развръзка
В оказалата се решаваща четвърта партия двамата гросмайстори избраха да разиграят Испанска партия. В мителшпила играещият с черните фигури Дин Лирен на няколко пъти получи преимущество, само че не съумя да вземе решаваща самодейност.

Белите водеха играта, само че неточност на Непомняшчи в 35-ия ход изравни обстановката на дъската. В 48-ия ход руснакът позволи нова неточност, а по-късно и двамата изпаднаха в цайтнот. Непомняшчи позволи нови неточности в 59-ия, 62-ия и 64-ия ход, след което той просто нямаше запаси да продължи.

Той завоюва шампионата на кандидатите през 2022 г. и трябваше да срещне Карлсен за купата. Норвежецът обаче отхвърли да я пази поради " липса на интерес ". При това състояние на финала излезе заелият второто място измежду кандидатите - Дин Лирен, който в последна сметка стана и 17-ият международен първенец по шахмат.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР