Киселинността на световните океани непрекъснато се повишава заради абсорбирането на

...
Киселинността на световните океани непрекъснато се повишава заради абсорбирането на
Коментари Харесай

Безпрецидентно високи нива достгигна киселинноста на Световния океан

Киселинността на международните океани непрестанно се покачва поради абсорбирането на възходящи количества въглероден двуокис и е достигнала невиждани равнища за последните 300 милиона години, заяви Агенция Франс Прес.

Агенциите цитират взаимно британско-американско изследване, ръководено от проф. Анди Риджуел от Бристолския университет. Според него в никакъв случай до момента не е е било следило сходно изменение, провокирано основно от човешката активност. Повишената киселинност трагично заплашва океанските екосистеми, като застрашени от изгубване са кораловите масиви и някои морски типове, като сьомгата и стридите.

Резултатите от изследването на английските и американските откриватели е оповестено в сп. " Сайънс ". През последните 100 години количеството въглероден двуокис в атмосферата се нараснал с 30 на 100, с цел да доближи 393 частици на милион, до момента в който неговото рH е намаляло с 0,1 единици до 8,1, което приказва за по-висока киселинност.

Този темп е 10 пъти по-бърз от 56 милиона години насам. Според специалистите pH на международните океани може да се снижи с 0,3 единици и да доближи стойност от 7,8.

При това състояние ще се следят трагични феномени, сходни на тези по време на термичния най-много при прекосяването от палеоцена към еоцена преди 54 милиона години, плануват учените. В този интервал, поради удвояването на равнищата на въглероден двуокис в атмосферата, било следено повишение на световната температура с 6 градуса по Целзий в период от 5000 години и съответното повишение на равнището на океаните.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР