Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и независимост.Това

...
Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и независимост.Това
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и независимост

Кирилицата е молитвата и мечът на нашето бъдеще и самостоятелност.

Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в своето слово по време на тържеството пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, във връзка отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност.

„ 24 май е празник на душата на България, тържеството на знанието, българският Великден на съзиданието, славната победа на нашата заедност в езика и историята “, сподели Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция.

„ С нашите „ аз “, „ буки “, „ веди “, „ сказуеми “ се изписва началото на дългия и безкраен път на любомъдрието и свободата “, означи кметът на София.

Тя поздрави писателя Георги Господинов за извоюваната от него влиятелна интернационална премия „ Букър “. „ Благодаря му за това, че сбъдна чудото на езика, че ни направи горди и щастливи, че ни подтикна да четем, откриваме и мечтаем в хубостта на българския език “, уточни Фандъкова.

„ Честит празник на пазителите на духа, на българските учители и възпитаници, академични преподаватели и студенти, публицисти, актьори, както и на всички, посветили живота си на науката, изкуството и културата. Честит празник на знанието и на съзиданието “, поздрави всички присъстващи кметът на София Йорданка Фандъкова.

В церемонията във връзка днешния празник се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър председател Гълъб Донев, министри от служебното държавно управление, кметът на София Йорданка Фандъкова, общински съветници, народни представители, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, ръководители на държавни институции, политици, общественици, представители на академичната общественост, Българската православна черква и жители.

 

Ето цялостния текст на словото на Йорданка Фандъкова за 24 май:


24 май е празник на душата на България!
Тържеството на знанието!
Българският Великден на съзиданието!


Славната победа на нашата заедност в езика и историята.
Кирилицата е молитвата и мечът за нашето бъдеще и самостоятелност!


С нашите „ Аз, Буки, Веди, Глаголи “ се изписва началото на дългия и безкраен път на любомъдрието и свободата!
Позволете ми от мое и от ваше име, от това място, да благодаря на писателя Георги Господинов. Благодаря му за това, че сбъдна чудото на езика, че ни направи горди и щастливи, че ни подтиква да четем, откриваме и мечтаем в хубостта на българския език.

 

Ще напомня дребна част от словото на Георги Господинов, което той произнесе на този ден, тук, тъкмо преди 10 години: „ Езикът, културата и литературата са това невидимо лепило, което ни държи дружно. Без тях щяхме да сме просто шепа хора под празно небе, както би споделил Яворов “
Благодаря на писателя Георги Господинов и преводача Анджела Родел!


Честит празник на пазителите на духа, на българските учители и възпитаници, академични преподаватели и студенти, публицисти, актьори, на всички посветили живота си на науката, изкуството и културата.


Честит празник на знанието и съзиданието!

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР