Кирил Серебренников е от малкото режисьори, влезли в основната програма

...
Кирил Серебренников е от малкото режисьори, влезли в основната програма
Коментари Харесай

Грешка ли бе участието на руски филм в Кан?

Кирил Серебренников е от дребното режисьори, влезнали в главната стратегия на Кан в две следващи години – през 2021-а с „ Петрови в грипа “ и в този момент с „ Жената на Чайковски “. Въпреки дългогодишните си рецензии за режима на Путин, които доведоха до скалъпена присъда и възбрана да напуща страната (както и при присъединяване на предходния му филм „ Лято “ в Кан, по този начин и м.г. той не съумя да участва на живо), включването на съветска продукция измежду кандидатите за „ Златна палма “ провокира съществени рецензии.

Сред недоволните е президентът на Европейската кино академия Агнешка Холанд, родена в Полша и режисирала наскоро мощната драма за Голодомора „ Мистър Джоунс “. 73-годишната режисьорка означи, че колкото и надарен да е Серебренников, тя не би присъединила съветски филми в тазгодишната стратегия на феста – още повече, че „ Жената на Чайковски “ е съфинансиран от олигарха Роман Абрамович, глобен от Англия поради близостта си до Кремъл. „ Това не значи, че желая да анулира съветската просвета “, сподели тя пред „ Вашингтон пост “. „ Просто не е моментът за червени килими и празнуване на филми, основани в Русия с съветски пари “.

Мнозина не са съгласни с нея и пазят Серебренников, който има славата на отстъпник и избяга от Москва в първите седмици на войната, заселвайки се в Германия. Фестивалът в Кан, който завършва в събота, отхвърли да одобри публична делегация от Русия, само че драговолно предложения Серебренников, който за пръв път има опция да участва на своя премиера на Лазурния бряг. От сцената той отбрани мецената си Абрамович и прикани за повдигане на глобите против него. „ Той е същински покровител на изкуствата, а в Русия това постоянно е било ценено “, сподели режисьорът.

Фестивалното управление отбрани решението си, акцентирайки, че „ Жената на Чайковски “ е против формалните кремълски разкази, защото тематиката му е хомосексуалността на световноизвестния композитор, усърдно крита от сънародниците му. А дали филмът ще се включи в разпределението на премиите, ще разберем на следващия ден. 

Брожения провокира и премиерата в Кан на „ Естествена история на разрушението “ - филм на ветерана Сергей Лозница, който бе изключен от Украинската кино академия за нежеланието си да поддържа протест на всички съветски филми.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР