Кипърските власти лишиха от гражданство крупния руски бизнесмен Олег Дерипаска,

...
Кипърските власти лишиха от гражданство крупния руски бизнесмен Олег Дерипаска,
Коментари Харесай

Кипър удари много лошо руския олигарх Дерипаска

Кипърските управляващи лишиха от поданство крупния съветски предприемач Олег Дерипаска, който акционер в холдингите Rusal и En+. Без паспорти за островната страна останаха и двете деца на олигарха, оповестява Forbes, базирайки се на кипърското издание Politis.

То прецизира, че става дума за така наречен „ златни паспорти “, издавани от Никозия на чужденци за крупни вложения в стопанската система на европейската страна, написа „ Монитор “.

В листата на лицата с отнето кипърско поданство влязоха общо 9 съветски жители. Освен Дерипаска и децата му, под глобата попаднаха още някогашните ръководители на руско-венецуелското сдружение „ Еврофинанс “ Владимир Столяренко и Александър Бондаренко, техните дами и деца.

Столяренко и Бондаренко задочно са задържани в Русия и са оповестени за интернационално търсене по дело за корупция и шикалкавене. Не се оповестява за претекстовете на Никозия да лиши упоменатите лица от поданство.

Дерипаска е включен в санкционния лист на Съединени американски щати и затова той беше заставен за понижи дяловото си присъединяване в енергийните компании En+ и Rusal до равнище по-ниско от контролното.

Така на тези компании не беше наложено икономическо ембарго от страна на Вашингтон.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР