Кипърските турци призовават ЕС и Република Кипър за „равноправно и

...
Кипърските турци призовават ЕС и Република Кипър за „равноправно и
Коментари Харесай

Кипърските турци зоват ЕС и Никозия за равноправно и справедливо разпределение на европейските ваксини

Кипърските турци приканват Европейски Съюз и Република Кипър за „ равноправно и справедливо” систематизиране на европейските коронавирусни ваксини за тяхната общественост. С това искане представители на кипърско-турски стопански организации стачкуваха във вторник на един от пропускателните пунктове през демаркационната линия в Никозия.

Според уредниците на митинга имунизациите от Европейски Съюз не се дават съразмерно на популацията в двете елементи на разделения остров и кипърските турци би трябвало да получат по-големи количества.

Ваксините за тях са контрактувани от Република Кипър в границите на споразуменията на Европейската комисия.

С последната доставка в понеделник на 6000 ваксини „ АстраЗенека” общото количество европейски ваксини, изпратено от южната в северната част на острова, надвиши 30 000 дози.

Кипърските турци обаче упорстват, че справедливият им дял е над 100 000 ваксини, защото Кипър е получил до момента от Европейски Съюз повече от 400 000 ваксини.

До през днешния ден кипърските турци имат и 140 000 дози от китайския ковид-препарат, изпратени им от Турция.

Населението на непризнатата Севернокипърска турска република е към 330 000 души.

Достъпът до имунизация е доста значим за живеещите под интернационално ембарго кипърски турци, които са европейски жители, подчертаха в взаимно изказване протестиращите организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР