Кипър започна процедура по анулиране на гражданството на 26 чужденци,

...
Кипър започна процедура по анулиране на гражданството на 26 чужденци,
Коментари Харесай

Кипър отнема „златните“ паспорти на 26 чужденци, 9 от тях са руснаци

Кипър стартира процедура по отменяне на поданството на 26 чужденци, на които са били дадени кипърски паспорти против вложения в стопанската система на страната. Сред тях има 9 руснаци, 8 камбоджанци, петима китайци, двама кенийци, един иранец и един малайзиец, съобщи радио " Свободна Европа ".

За придобиването не европейски паспорти чужденците са вложили суми не по-малки от два и половина милиона евро.

Имената на лишените от поданство не се оповестяват.

Министърът на вътрешните работи на Кипър - Константинос Петридис, разкри единствено името на един от тях - малайзийския финансист Джо Лоу. Той е упрекнат в заграбване на 4.5 милиарда $ от малайзийския държавен фонд за развиване. Парите са били изхарчени за картини на Моне и Ван Гог, недвижими парцели, яхти, самолети, както и за финансиране на фотосите на кино лентата на Мартин Скорсезе " Вълкът от " Уолстрийт ".

Не се оповестява дали чужденците с отнетите паспорти ще получат назад парите си.

Гражданство против вложения са получили 4000 души. Всички те ще бъдат тествани, показва Петридис.

Гражданството против вложения е изключително известно измежду съветските предприемачи. Сред руснаците с кипърски паспорт е и милиардерът Олег Дерипаска, който е обект на наказания от страна на Съединени американски щати.

Кипърската стратегия за продажба на " златни паспорти " е подложена на критика непрекъснато от Европейски Съюз - от Брюксел показват, че продажбата на паспорти разрешава на чужденци да укриват налози, усилва корупцията и злоупотребите.

Вероятно в множеството случаи на отнемане от кипърски паспорт става дума за чужденци с двойно поданство. В противоположен случай това би било мъчно. Конвенцията на Организация на обединените нации за понижаване на броя на хората без поданство изисква от страните да не лишават паспортите на хора, които нямат друго поданство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР