Кипър въвежда нов здравен протокол в училищата, предвиждащ всекидневно тестване

...
Кипър въвежда нов здравен протокол в училищата, предвиждащ всекидневно тестване
Коментари Харесай

Кипър ще прилага всекидневно тестване, за да запази училищата отворени

Кипър вкарва нов здравен протокол в учебните заведения, предусещащ ежедневно тестване вместо слагане под карантина. Новата мярка против разпространяването на ковид, която цели да резервира учебните заведения отворени и безвредни за занятия с физическо наличие, ще бъде решена на държавното съвещание през днешния ден.

Всички възпитаници от даден клас, когато в него се удостовери позитивен случай на ковид, ще бъдат изследвани с бърз тест всеки ден.

При негативен резултат те ще могат да продължат да вървят на учебно заведение обикновено и да останат в класните стаи, вместо като контактни да бъдат поставяни под карантина у дома.

Това планува така наречен модел " тест за оставане " / " Test to Stay " /, изясни здравният министър Михалис Хаджипанделас след съвещанието с Научния съвещателен комитет във вторник, на което бе утвърдено предлагането. То ще бъде показано за решение от държавното управление на съвещанието му през днешния ден.

Целта на новата мярка за надзор на коронавирус обстановката е да се обезпечи естествената работа на учебните заведения, защото и двете министерства - на образованието и на опазването на здравето, желаят да ги запазят отворени за присъствени занятия в безвредни условия.

От тази седмица всички възпитаници от началните и междинните класове ще бъдат тествани 2 пъти седмично съгласно признатото по-рано държавно решение.

Почти 20% от учениците отсъстваха в понеделник, в първия образователен ден след ваканцията, главно поради карантина като позитивни за ковид или контактни на инфектирани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР