Кипър цели да ваксинира срещу коронавирус 75% от цялото си

...
Кипър цели да ваксинира срещу коронавирус 75% от цялото си
Коментари Харесай

Кипърските власти опитват да ваксинират 75% от населението



Кипър цели да имунизира против ковид 75% от цялото си население, оповестиха от здравното министерство. През втората половина на февруари страната ще получи още средства против пандемията - нова ваксина и ново антивирусно лекарство.

Програмата за имунизация против ковид се укрепва с мобилни звена, които да улеснят акцията измежду жителите в планинските и селските общини, а също по този начин с фокус върху децата, съобщи непрекъснатият секретар на кипърското здравно министерство доктор Христина Янаки. Целта е имунизациите да обзет 75% от цялото население. Досега 71,5% от него са получили двете дози, а измежду пълнолетното население този дял приближава 85%, уточни доктор Янаки. Ваксинирани към този момент са 9,5% от децата от 5- до 11-годишна възраст, акцията за които стартира в средата на декември. С две дози са и 42% от 12-15-годишните младежи.

Лечение на повече от 15 000 пациенти ще покрие поръчаното количество от новото антивирусно лекарство на " Пфайзер ", което се чака да дойде в Кипър през третата или четвъртата седмица на месеца. На над 170 заболели към този момент е постановен първият медикамент срещу ковид " Молнупиравир ", който се ползва в Кипър от 17 януари.

В края на февруари в страната се чака и първата доставка на новата протеинова ваксина " Новавакс ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР