Кипър премахна съществуващато досега задължително гласуване като недемократично и декриминализира

...
Кипър премахна съществуващато досега задължително гласуване като недемократично и декриминализира
Коментари Харесай

Кипър отменя задължителния вот

Кипър отстрани съществуващато до момента наложително гласоподаване като недемократично и декриминализира задължението на жителите да вземат участие в избори. Неявяването пред изборните урни на президентските, парламентарните и локалните избори в Кипър до момента се смяташе за закононарушение и нарушителите подлежаха на санкция от 340 евро или до 6 месеца затвор, съобщи БНР.
От години обаче този закон на процедура не работи и държавното управление изиска той да бъде анулиран заради невъзможността да бъде прилаган. Въпреки строгите разпореждания, до момента няма глобени жители за отхвърли им да дадат своя избор. Президентът Никос Анастасиадис да вземем за пример завоюва поста при изборна интензивност от малко над 80%. Гласуването е право и израз на волята на жителите, а не обвързване, което го слага в несъгласие с правилата на демокрацията, уточни държавното управление в своите претекстове за смяна на законодателството. То не чака новият закон да усили броя на въздържалите се гласоподаватели.
Самата политическа система би трябвало да убеди хората да вземат участие в демократичния развой, тъй като те имат това право на избор и опция, съобщи министърът на вътрешните работи Константинос Петридис.
Сред причините на държавното управление е и фактът, че с новия закон Кипър хармонизира националното си законодателство с правото на Европейски Съюз, множеството от чиито страни-членки нямат условие за наложително практикуване на вота и не постановат наказания при отвод от него.
Следващите избори в Кипър, при които за първи път ще работи новата норма, са през февруари 2018 година за президент на републиката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР