Кипър отчита много силно развитие на трудовия пазар, въпреки възникналите

...
Кипър отчита много силно развитие на трудовия пазар, въпреки възникналите
Коментари Харесай

Силно развитие на трудовия пазар в Кипър

Кипър регистрира доста мощно развиване на трудовия пазар, макар зародилите проблеми за стопанската система от възходящата инфлация. Безработицата в страната е паднала до 20-годишен най-малко, а свободните работни места са се нараснали с над 90%, оповестиха от Статистическата работа.

Малко над 10 500 безработни са регистрирани в регионалните бюра по труда в края на май, демонстрират оповестените статистически данни.

Само за една година броят им е намалял 3 пъти, достигайки равнище, маркирано за финален път през 2003 година

Спадът се дължи главно на секторите по настаняване и хранене, търговия и строителство.

В същото време броят на свободните работни места се усилва доста. През първото тримесечие на тази година те доближават съвсем 13 000, което е растеж с над 90% по отношение на същия интервал на предходната година и с повече от 33% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година, показва Статистическата работа.

Водещ по предлагани благоприятни условия още веднъж е секторът за настаняване и хранене.

По време на пандемията Кипър похарчи над 3 милиарда евро за опазване на работните места, предоставяйки финансова поддръжка на чиновници и компании.

В края на предходната година държавното управление разгласи стратегии за субсидирана претовареност и тласъци за работодателите на обща стойност над 10 млн. евро.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР