Кипър очаква пълно прекратяване на 35-годишното оръжейно ембарго на САЩ,

...
Кипър очаква пълно прекратяване на 35-годишното оръжейно ембарго на САЩ,
Коментари Харесай

Кипър е в очакване на края на оръжейното ембарго на САЩ

Кипър чака цялостно преустановяване на 35-годишното оръжейно ембарго на Съединени американски щати, защото републиката към този момент е изпълнила всички условия на американския закон за партньорство в Източното Средиземноморие от 2019 година, съобщи кипърското Министерство на външните работи в публично известие в събота.

Процедурата в Съединени американски щати по закона за енергийното партньорство в Източното Средиземноморие от 2019 година следва да стартира, отбелязва в известието кипърското Външно министерство. То се надява на позитивен резултат от нея, който да отрази възходящото геостратегическо значение на връзките сред двете страни.

Вашингтон наложи ограничавания върху прехвърлянето на оръжие към Република Кипър през 1987 година, с цел да насърчи напъните за обединяване и да избегне конкуренцията във въоръжаването на разделения остров.

През 2020 година ембаргото бе вдигнато отчасти при условия, като бе разрешена продажба на несмъртоносни отбранителни оръжия и услуги. Временната наредба е в действие до 30 септември тази година.

Според Турция и управлението на кипърските турци това решение " подценява равенството и салдото " на острова и ускорява напрежението.

Част от същия закон от 2019 година е финансираният от Съединени американски щати образователен Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност /Cyprus Center for Land, Open-seas and Port Security, CYCLOPS /, който бе открит в кипърския град Ларнака при започване на април от заместник-държавния секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР