Кипър очаква ходове от Европейския съюз към Турция веднага след

...
Кипър очаква ходове от Европейския съюз към Турция веднага след
Коментари Харесай

Кипър очаква от ЕС мерки за ограничаване на миграцията от Турция

Кипър чака ходове от Европейския съюз към Турция незабавно след изборите в нея, с цел да се понижи миграционният напън към острова. Влезлите нелегално в страната са се нараснали с 490% през последните седем години, демонстрират данните на вътрешното министерство.

Правителството в Никозия влага на европейско равнище в Плана за деяние за Източното Средиземноморие за постигането на основни резултати по въпроса за незаконната имиграция, съобщи вътрешният министър Константинос Йоану.

Той уточни, че Кипър чака посредством проекта, който се приготвя, Европейският съюз да употребява всички свои принадлежности и дипломатически метод към Турция, с цел да се ограничи главният мигрантски маршрут от нея към острова.

Ясно е, че Анкара улеснява идването на жители на трети страни, най-много от Африка, като студенти в образователни заведения в северната част на острова, след което те минават през „ зелената линия “, сподели Йоану. 

От началото на годината до момента над 3700 души са влезнали нелегално в Кипър по този метод, което е 95% от целия мигрантски поток, а 70% от тях са били със „ студентска виза “, демонстрират данните на вътрешното министерство.

Граждани от трети страни злоупотребяват със системата за леговище, като нямат основателна причина да аплайват за интернационална протекция в Кипър, сподели още министърът. 96% от подадените през предходната година молби са получили отвод.

Само за 3 дни през тази седмица в Кипър дойдоха 4 лодки от Сирия с съвсем 100 мигранти.

По обявата работи: Георги Даскалов БНР подкасти: Green Deal BNR 2023 Podcast Green Deal BNR 2023 Podcast Поколението Z BNR 2023 Podcast
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР