Кипър иска да види лодки на Европейската агенция за гранична

...
Кипър иска да види лодки на Европейската агенция за гранична
Коментари Харесай

Кипър иска Фронтекс да блокира мигрантските потоци към северната част на острова

Кипър желае да види лодки на Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс край южното крайбрежие на Турция, които да блокират потоците мигранти към окупираните територии на острова, съобщи вътрешният министър на Кипър Никос Нурис.

Кипър се нуждае от спомагателна помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита, с цел да се оправи със засиления мигрантски напън, насърчаван от Турция, уточни министърът.

Турция освен не подхваща ограничения за попречване на мигрантския поток, само че и не разрешава надзор върху противозаконната имиграция от страна на Фронтекс в морската зона сред нея и северния бряг на Кипър, сподели той.

Европейски Съюз би трябвало да упорства Турция да извършва отговорностите си към всички държави-членки, в това число Кипър, желае Никозия.

Министър Никос Нурис приказва в петък вечер, по време на проведена от ръководещата партия ДИСИ среща за провокациите на имиграцията.

„ Ахилесова пета ” за държавното управление е ефикасният надзор върху демаркационната линия сред двете елементи на острова, акцентира още Нурис. Незаконно миналите през нея се усилват, като единствено през март те са 1216 души.

През първото тримесечие на тази година в Кипър са подадени близо 2300 нови молби за леговище, като 19 000 молби към момента са в развой на разглеждане, макар ускоряването на процедурата.

Търсещите и получили леговище в островната страна към този момент съставляват 4% от нейното население, което е най-високият дял в Европейски Съюз.

Никозия счита за „ повече от належащо ” и основаването от Европейски Съюз на централизиран механизъм за връщане на мигранти в техните страни по генезис.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР