Киноцентър Бояна“ е основан през 1969 г. като държавно предприятие

...
Киноцентър Бояна“ е основан през 1969 г. като държавно предприятие
Коментари Харесай

Киноцентърът - туптящото сърце на "Бояна"

Киноцентър „ Бояна “ е учреден през 1969 година като държавно дружество за произвеждане на филми. В началото носи името Студия за игрални филми „ Бояна “.
След 1989 година, Студията се трансформира под разнообразни форми. Дотогава е най-голямата продуцентска къща на Балканите. Годишно в киноцентъра са се произвеждали 25 игрални, 25 телевизионни и 50 анимационни кино лентата.
През 2001 година стартира процедура по приватизация на сдружението, като новото сдружение се записва под името „ Ню Бояна филм “ АД.
Донка Серафимова работи в киноцентър „ Бояна “ от 1971 година Вече 50 години е очевидец на филмите, които са снимани там. Започва работа в отдел „ Подготовка фотоси “, който по това време наброява 200 души.
„ Като пристигнах се работеше втората серия на „ На всеки километър “. В това огромно дружество първоначално се стреснах, губех се. Те и в този момент, който пристигна някой тука, не престават да се губят. То е голямо “, спомня си Донка Серафимова.
По това време няма отдел с под 200 души, споделя Донка. След 1993 година остават на работа единствено 120 души. 
Болезнен интервал беше за всички , освен за мен, само че и за хората, които напуснаха “, споделя тя - „ За три години, всичкото това за се „ стопи “.
С топли усеща си спомня огромните артисти , с които е работила. И има фотоси с всички.
Подробности за историята на киноцентър „ Бояна “ можете да чуете в изявлението на Александра Илиева с Донка Серафимова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР