Киното е такава част от живота ни, която ни помага

...
Киното е такава част от живота ни, която ни помага
Коментари Харесай

40 хубави филма за жени - 2 част

Киното е такава част от живота ни, която ни оказва помощ да разбираме по-добре самите нас, живота си. Потапяйки се в непознати истории, да смиламе действителността си или да бягаме от нея. Тази подборка си слага същата цел - да оказва помощ дамите да бъдат разбрани по-добре, да показва пътеки към нас и за нас самите. Не е ранглиста, няма искания да е изчерпаема или меродавна, не съм кино критик. Просто обичам киното.

“Нека ги гледат и мъже, дано ги гледаме дружно. И да приказваме. Разговорите за кино постоянно са по-добри от самото кино ”

В 40-те кино лентата, които съм разделила на две елементи, има филми със мощни женски облици. Филми, които са за другарство, майчинство, за силата на женската сила, която споделяме между тях. Филми за връзките ни с мъжете, с предишното, със сексуалността ни. Разделих филмите на такива, направени преди 2000 година и на такива след 2000 година

Виж първите 20 кино лентата - направени до 2000 година,

Едните наподобяват по-класически, другите - може би по-модерно. Има европейски, има холивудски, има комедии и тежки драми - има за всеки по нещо. Оказа се, че по-новите филми е по-трудно. Днес има повече плътни женски облици. Няма я още напълно инспекцията на времето, само че е надалеч по-трудно да подбереш единствено 20 кино лентата.

1. The Hours (2002) - Филмът е по едноименната книга на Майкъл Кънингам. Историите на три дами се преплитат, а нишката посред им е книгата на Вирджиния Улф " Госпожа Далауей ". Дълбок филм за доста от аспектите на женската сензитивност. Всеобхватен и проницателен. Великолепна игра на Мерил Стрийп, Джулиън Мур и Никол Кидмън (Оскар за ролята й като Вирджиния Улф). Един от обичаните ми!


2. The Help (2011) - Млада и непокорен настроена южняшка хубавица (Ема Стоун) прави всичко, което не се чака от нея - желае да работи, не бърза да се омъжва и опонира на майка си. Когато тя взема решение да се сближи с няколко прислужници и да ги провокира да опишат историите си, никой не е квалифициран за това, което ще последва. Страхотен актьорски отбор, комизъм и атмосфера.


3. Frances Ha (2012) - Франсис Ха (Грета Геруиг) е таньорка в Ню Йорк, въпреки че не живее там към момента и не танцува на никое място. Но има такива планове. Има си най-хубава другарка, само че пък не си приказват. Животът й е каша, само че това не я тормози. Оптимизъм, лекост, доста занимателен и логичен филм.


4. White Oleander (2002) - Филм за една невероятна жена и нейната щерка. Доколко е майка героинята на Мишел Пфайфър, е под въпрос. Въпрос на който отговор се търси. След влизането в пандиза, щерка й (Алисън Ломан) попада на редица приемни фамилии - едно дълго и мъчително пътешестване към схващане, амнистия и независимост от майка си.


5. Frida (2002) - Биографичният филм за Фрида Кало, в който Салма Хайек е режисьорка и играе нейната роля е напоен със пристрастеност. Това е единственият верен метод да се опише за сложния живот, изкуството и любовите на художничката. Да се съобщи нейната жаркост, преданост и невероятен темперамент.


6. We Need to Talk About Kevin (2011) - Един от най-трудните филми за майчинството. Раждат ли се децата зли? Средата ли е отговорна, нещо в тях самите? Тилда Суинтън в една мъчителна роля, която изнася ослепително - майка на дете, което с времето става все по-трудно за възпитаване и гледане, макар нейните старания и обич.


7. Blue is the warmest color (2013) - Филм за израстването и лъкатушенето по целия път. Едно момиче, което открива сексуалността си, връзките с другите, какво е да си жена, да си възрастен. Чувствен и обикновен филм с отлична актьорска игра, прелестно сниман.


8. Precious (2009) - Едно момиче (Габърей Сидибей) на дъното на живота - бременна с второ дете тийнейджърка, афроамериканка, необразована и в извънредно фамилно обграждане. Насилие, обезсърчение, цялостна безизходност. Получава късмет за нов живот, когато стартира да посещава различно учебно заведение. За пръв път в живота си тя вижда нещо, за което да се хване.


9. Amour (2012) - Брилянтен филм на Ханеке за брака, стареенето, връзките сред родители и пораснали деца. Една двойка (Емануел Рива и Жан-Луи Трентинян), която видимо има всичко, за което човек на години може да мечтае - почитание, съгласие. Всичко това е подложено на тестване, когато Ан получава удар. Когато дъщерята (Изабел Юпер) се намесва, всичко става още по-трудно.


10. Ida (2013) - Великолепен черно-бял филм на полския режисьор Павел Павликовски за млада жена (Агата Тшебуховска), на която й следва дефинитивно да стане монахиня, само че преди този момент стартира да рови из предишното си. Срещата с лелята (Агата Кулежа) я води до мрачна фамилна загадка.


11. Julie & Julia (2009) - Отново по същинска история или най-малко по същински живот. Джулия Чайлд е една от най-известните телевизионни кулинарки и тук тя е изиграна от Мерил Стрийп. Тя е ентусиазъм на кулинарна блогърка - Джули (Ейми Адамс) и историите на двете се преплитат по доста занимателен метод. Една откровена комедия и чудесни женски облици.


12. Kill Bill (2003) - На пръв взор кунг фу екшъна на Куентин Тарантино е филм с бойни подиуми, кръв и свирепост. Но той е доста повече. Ума Търман е в ролята на Булката, която се разсънва от 4-годишна кома, породена от опит за ликвидиране на подготовка за сватбата й с Бил. Тя е и бременна. Бебе няма, тя самата едвам е оживяла, само че взема решение да отмъсти на отговорните. Един от обичаните ми филм!


13. Million Dollar Baby (2004) - Още един филм за мощна жена, която се изправя пред провокации. Хилъри Суонк e в ролята на Маги Фитцджералд, която желае да стане професионална боксьорка. Едва убеждава застарелия треньор Франки Дън (Клинт Истууд) да й помогне. Подготовката й трансформира освен нейния, само че и неговия живот. Страхотен тандем сред двамата!


14.Wild (2014) - Пътуването е най-хубавата терапия. Защото пътуването е и в нас самите. Една жена поема на нелек път, сама и по свое предпочитание, в опит да се оправи с персонална загуба и да подреди живота си. Явно събитията са в действителност трагични, веднага като Шерил (Рийз Уидърспуун) изминава 1100 благи пешком, с голяма раница на гърба.


15. The Private Lives of Pippa Lee (2009) - Една жена на ръба на нервна рецесия - по този начин откриваме Робин Райт и нейния безреден живот. Филмът наблюдава епизоди от предишното й, от сегашното и сглобява комплициран пъзел, в който доста дами биха намерили нещо за себе си. Във кино лентата обаче има лекост, занимателни моменти и чувство за оня чудноват миг, когато една жена премисля живота си.


16. Bridget Jones's Diary (2001) - Не можем без Бриджит Джоунс. Критиците да си запушат ушите, само че това е просто един пресен и занимателен филм, който може да не свети с невероятни качества, само че просто ти влиза в сърцето. Бриджит (Рене Зелуегър) е съвременна жена, която желае всичко - да е слаба, да има добра работа и да прави постоянен секс. Нищо ново. Но при нея нищо не става по този начин, както е замислено. Хуморът и свежата актьорска игра вършат кино лентата напълно.


17. Erin Brockovich (2000) - По действителни събития, филм с една от знаковите функции на Джулия Робъртс. Ерин Брокович гледа децата си сама и се пробва да се оправя с живота. Когато стартира работа в адвокатска адвокатска фирма, тя намира метод и да стане героиня освен на личния си живот. Забавен, деятелен филм, а благосклонностите към героинята й са неизбежни.


18. Gone Girl (2014) - Трилър, режисиран от майстора на жанра Дейвид Финчър, по книгата на Джилиан Флин. Филмът, с изключение на трилър, е и самобитен прорез като със скалпел на връзките освен на тази двойка, а на всяка една двойка. Сходства, които всяка една модерна жена ще усети персонално или най-малко ще й дадат мотив за размисъл. Розамунд Пайк е в ролята на Ейми, която изчезва необяснимо. Постепенно обвинен става мъжа й (Бен Афлек). В центъра на медийния цирк и се заражда и неговото персонално съмнение, че нейното изгубване не е такова, каквото наподобява.


19. 20th Century Women (2016) - Филм от 2016 година, който като че ли остана малко в сянка. Анет Бенинг е в ролята на Доротея - жена, която взема решение да има дете на 40. Днес не е толкоз необичайно, само че филмът се развива в края на 70-те години. Независима, сензитивна, умна, тя схваща, че ощетява сина си (на 15 г.), отглеждайки го напълно сама, и моли две девойки, по-млади от нея, да го вкарат в живота, жестоко казано. Невероятен филм, изпълнен с топлина, обич и доста културни препратки. Обогатяващ на всяко равнище.


20. Mulholland Drive (2001) - Една жена с изгубена памет и една, която й оказва помощ да я откри. Психотрилърът на Дейвид Линч смесва сънища и действителност, истина и благоприятни условия в хипнотична въртележка. Никой не е сигурен какво се случва - нито героите, нито феновете, само че просто не можем да откъснем взор от екрана и двете невероятни актриси - Лора Харинг и Наоми Уотс. Според критиците - най-хубавият филм след 2000 година


Вижте моите подборки за:



Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР