Киното днес е в Китай - и не се страхува

...
Киното днес е в Китай - и не се страхува
Коментари Харесай

Без страх от ковид: невиждани приходи от кино в Китай

Киното през днешния ден е в Китай - и не се опасява от коронавирус. Докато кината в огромна част от западния свят остават затворени, а другаде едва-едва кретат с 30% разрешена посещаемост, приходите от продажба на билети в киносалоните на Поднебесната означиха исторически връх. През февруари кинозрителите са платили повече от 12.2 милиарда юана, или 1.88 милиарда щатски $. Това заяви организация ТАСС, като цитира данни от платформата за продажба на билети " Маойен ".

Числото е исторически рекорд освен за Китай, само че и в международен мащаб. Касовият общ брой е с към 500 милиона $ повече от най-високия индикатор, регистриран в миналото за един месец в Северна Америка. Толкова по-впечатляващо е, че той е реализиран в интервал на невиждана културна и филантропична рецесия.

Около 266 млн. души са били на кино в Китай предишния месец. И трите най-популярни кино лентата са китайски продукции с министър председатели през 2021 година - " Здравей, мамо ", " Детектив Чайнатаун 3 " и " Одисеята на един публицист ". Най-голям % от приходите от билети са осъществени през седмицата на лунната Нова година, която е почивна за китайците - към 1.2 милиарда $.

Още преди коронавируса Китай лиши на Съединени американски щати шампионата като максимален кино пазар на планетата. Там сега има 12 408 киносалона, против 5869 в Съединени американски щати през 2019-а (когато пандемията свърши, евентуално ще са оживели по-малко), с общо 70 хиляди кино екрана и над 1.7 милиарда евентуална публика. По данни на държавния вестник The People`s Daily, броят на кинозалите в Съединени американски щати е повишен неведнъж единствено за година - през 2018 година в страната се е гледало кино едвам на 9700 екрана. Това неизбежно се отрази на бокс офиса - 11.2 милиарда доходи от билети бяха регистрирани в Китай за 2019-а, против 10.9 милиарда за към момента процъфтяващия предепидемичен пазар в Съединени американски щати.

Потенциалът за въздействие на китайската аудитория и най-много на китайската  тревожеше Холивуд още преди експлоадирането на епидемията. Той трябваше неизбежно да се преценява с нея, в случай че желае доходи - а както знаем, за филмовата (както и за всяка друга) промишленост приходите са най-важното.

Сега ориста на най-влиятелната развлекателна промишленост в света е напълно в китайски ръце. Всеки път, която нещо не допадне на комунистическото управление на страната, то стопира кино лентата - или най-малко рекламата му, което на процедура е същото. А на китайските ръководители не им харесват доста неща - от филмите с призраци и зомбита, през актьорите, играли във филми за Тибет или споменавали Синцзян и уйгурите, до всичко, свързано с Мечо Пух. Засега Китай споделя единствено какво не желае да вижда, само че от утре може да стартира и да споделя какво желае да види. Резултатът от мача наподобява предупреден, до момента в който Америка към момента води неравна борба с COVID-19. А евентуално и след нейния край.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР