Киномания започва днес в зала 1 на НДК с прожекция

...
Киномания започва днес в зала 1 на НДК с прожекция
Коментари Харесай

Киномания започва с филма „Засукан свят“ на Мариус Куркински

Киномания стартира през днешния ден в зала 1 на НДК с прожекция на кино лентата „ Засукан свят “ с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния роман от сборника „ Диви разкази “ на огромния български публицист Николай Хайтов. Филмовата гледка ще се организира сред 14 и 28 ноември, а акцентите в програмата са повече от любопитни. „ Нарисувай ми горест “ – специфична вечер на Тео Ушев с кино-концерт и единствена прожекция за България на „ Физика на тъгата “ – е основен акцент от програмата.

Киномания `2019 ще предложи на своята аудитория на половина повече страсти. Вече се организира първото издание на Танц Филм Фест, предхождащ фестивала, по тази причина и уредниците са нарекли това издание 33 ½.

Специално внимание се обръща на 50-годишнината на един от знаковите български режисьори и артисти Мариус Куркински и на 100 години от рождението на Николай Хайтов.

Тази година уредниците организират специфична акция „ Гледай “, инспирирана от откриващия филм „ Засукан свят “, с която целят посредством цитати от кино лентата и описа, както и загадъчни визии с очите на актьорите, да привлекат вниманието на аудиторията. Да гледаме с отворени сетива, да гледаме през очите на другия и да се вглеждаме повече в детайлите са единствено част от посланията на откриващия филм. А киноизкуството е оня магичен обектив, през който гледаме една история, а виждаме себе си, уверени са от екипа на Киномания.

„ Засукан свят “ е нов български игрален филм по произведение на типичен български публицист, само че тук значимо е да се подчертае и самооценката на създателя. За себе си мога да кажа, че се подписвам и стоя зад кино лентата с цялото си сърце и полезностите, които нося “, показа Мариус Куркински.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков. Зрителите на откриващата прожекция в Киномания (14 ноември, зала 1) ще имат опцията да проследят ориста на Милю – дребният човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и най-после в момент на прояснение осъзнава – „ Не може то така, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се натрупа! Живот да се изживее!”.

Сред акцентите в програмата на 33 ½ издание на Киномания е и „ Нарисувай ми горест “ – вечер на Тео Ушев. На 17 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК ще има две събития – българската премиера и единствена прожекция на кино лентата на Тео Ушев „ Физика на тъгата “ по едноименния разказ на Георги Господинов. Филмът имаше преди седмица своята международна премиера на фестивала в Торонто, а по-късно беше отличен със специфична премия в категория „ Късометражно кино “ от влиятелния интернационален фестивал.

За най-новия си филм Ушев споделя, че не следва прецизно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, мемоари, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се фантазии нацяло едно потомство, обмислен през персоналния роман.

Другото събитие, с което ще стартира вечерта, озаглавена „ Нарисувай ми горест “, е музикално-визуалният театър „ Четирите годишни времена” на Вивалди. Проектът е осъществен от Токийския университет на изкуствата, като образните картини на четирите годишни времена са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България в лицето на Тео Ушев. Музикалното осъществяване онлайн в зала 1 на НДК ще бъде на Quatro отбор със солист Иван Пенчев.

Премиерните заглавия в зала 1 са: 16 ноември – „ Един дъждовен ден в Ню Йорк”, режисьор Уди Алън; 23 ноември „ Болка и великолепие “, режисьор Педро Алмодовар, които към този момент дават поръчка за евентуални шлагери.

Още вести и цялостната стратегия на Киномания ще намерите на https://www.kinomania.bg/

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР