Ким Чен-ун САЩ са отворени за разговори без предварителни условия

...
Ким Чен-ун САЩ са отворени за разговори без предварителни условия
Коментари Харесай

Пхенян все още държи ключа след промяната в политиката на САЩ за преговори


Ким Чен-ун

Съединени американски щати са отворени за диалози без предварителни условия с нуклеарна Северна Корея, разгласи вицепрезидентът Майк Пенс, с което дискретно промени политиката на Белия дом след деянията на почитание сред двете Кореи, въодушевени от Олимпийските игри. Това дава на Южна Корея малко повече благоприятни условия за влияние в търсене на метод към Севера и може да понижи евентуалното напрежение в съюза на Съединени американски щати с Южна Корея.

Но дипломацията сред Вашингтон и Пхенян няма да стартира преди Ким Чен-ун да изиска това. Въпреки че севернокорейският деспот, който още не се е срещал с задграничен водач, предложения президента на Южна Корея за необикновена среща на върха, Ким не дава признаци, че е подготвен да беседва със Съединени американски щати.

Един помощен канал на дипломатическа връзка сред Северна Корея и Държавния департамент е останал отворен, откакто президентът Доналд Тръмп пое поста преди година. Но единствените диалози всъщност, известни до момента, се водиха през първата половина на предходната година за ориста на неколцина американци в севернокорейски затвори. Северът отхвърляше да договаря за нуклеарните си оръжия, до момента в който се доближаваше към задачата си да може да изстрелва ракети с нуклеарен заряд, които да поразяват континенталната територия на Съединени американски щати.

Тръмп възприема тези оръжия като първостепенна опасност за националната сигурност на Америка. Оповестеният в понеделник бюджет за 2019 година на неговото държавно управление включва спомагателни стотици милиони долари за противоракетна защита. За Аляска са планувани още 20 стратегически ракети прехващачи като отбрана против севернокорейските ракети с огромен обхват. Междувременно Пенс ясно съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да ускоряват санкционния напън върху Севера, до момента в който той не предприеме безапелационни стъпки към отвод от нуклеарни оръжия.

Но в това време Пенс даде сигнал за повече неприкритост в връзките с Пхенян. " Главното е, че натискът няма да спре, до момента в който те фактически не създадат нещо, с което съюзът да се увери, че съставлява значима стъпка към денуклеаризация ", сподели Пенс пред " Вашингтон пост " в края на предходната седмица на връщане към Съединени американски щати от Зимните олимпийски игри в Южна Корея. " Така че акцията за оптимален напън ще продължи и ще се ускорява. Но в случай че желаете да преговаряме, ще преговаряме. "

Това е ясно отдръпване от безкомпромисното обръщение, отправяно от Пенс обществено на всяка негова спирка в пътуването му, когато той непрекъснато се нахвърляше против Северна Корея поради правата на индивида и нуклеарните провокации и по този начин поливаше със леден душ жеста на южнокорейския президент Мун Дже-ин да предложения делегация от Северна Корея на игрите.

Евънс Ревиър, някогашен почитан чиновник в Държавния департамент, отговарящ за Източна Азия, изрази изненада от думите на Пенс, като означи, че до декември м.г. Белият дом възпираше обществените изказвания на държавния секретар Рекс Тилърсън за безусловни договаряния за да опипа почвата със Северна Корея.

Отговорът на Тилърсън на коментара на Пенс беше въздържан. Той сподели, че " е прекомерно рано да се реши " дали може да бъде стартират дипломатически развой и разясни, че пречката за напредъка е Ким. " Наистина от севернокорейците зависи да решат по кое време са подготвени да се ангажират с нас откровено, по изчерпателен метод, " сподели Тилърсън пред кореспонденти в Египет. Той удостовери позицията си, че ще бъдат нужни проучвателни диалози, които да дефинират дали севернокорейците са подготвени за " съдържателни " договаряния.

През своята бурна първа година на поста Тръмп се люшкаше сред това да насочи твърди закани за военни дейности или да предложи диалози при подобаващи условия. Но в обществени изказвания той изрече необятна поддръжка за дипломатическата самодейност на Мун, потвърждавайки, че точно тактиката за " оптимален напън " е предиздвикала Северна Корея да сътрудничи с Юга. Сега пред Мун стои тежката задача да опита да преобразува това в прогрес по нуклеарния въпрос, който е толкоз значим за Вашингтон.

Въпреки че Мун е очевиден последовател на политиката за съдействие със Севера и евентуално възприема това за определяща тематика в президентския си мандат, той не одобри неотложно поканата за среща на върха в Пхенян, предадена му персонално от Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския водач, която участва на откриването на олимпиадата. Мун сподели, че двете Кореи би трябвало да основат подобаваща среда, с цел да може да се състои първата междукорейска среща на върха след 2007 година Той прикани също за бързо възобновяване на разговора сред Северна Корея и Съединени американски щати и с това сподели, че е наясно, че в случай че правиш благи очи на Севера, може да отчуждиш американския съдружник, който е сериозно значим за защитата на Юга.

Американски публични представители изричат подозрения, че Мун ще одобри срещата на върха с Ким, без да очертае по какъв начин това би придвижило напред денуклеаризацията. Обаче съгласно Ревиър държавното управление на Съединени американски щати продължава да се притеснява, че Северна Корея може да се възползва от дипломацията на Мун, с цел да прокара дневния си ред да бъде приета за страна с нуклеарно оръжие. Ревиър споделя, че подмолните диалози сред персонални пратеници на водачите на Съединени американски щати и Северна Корея може да оказват помощ за попречване на борба през идващите няколко месеца, както и да бъдат аршин дали има основа за започване на публични договаряния.

Препятствията обаче остават високи. Навярно Северна Корея ще изиска събаряне на глобите, което Пенс споделя, че няма да стане без дейности за нуклеарно разоръжаване. Северът може да изиска преустановяване на общите военни маневри на Съединени американски щати и Южна Корея, които бяха спрени за времетраенето на Олимпийските игри, само че се чака да бъдат обновени идващия месец. Това е една друга стъпка, към която държавното управление на Тръмп не е показало до момента интерес да предприеме.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР