Ким Чен Ун призова за ударно увеличаване на ядрения арсенал

...
Ким Чен Ун призова за ударно увеличаване на ядрения арсенал
Коментари Харесай

Ким призова за ударно засилване на ядрения потенциал

Ким Чен Ун прикани за стремително увеличение на нуклеарния боеприпас на Северна Корея, в това число за всеобщо произвеждане на тактически нуклеарни оръжия и създаване на нови ракети за нуклеарни контраудари, оповестиха държавните медии.

В отчет, произнесен в края на основна партийна среща в Пхенян, севернокорейският водач съобщи, че страната би трябвало да „ укрепи извънредно доста военните си мускули “ през 2023 година в отговор на враждебната, съгласно него, политика на Съединени американски щати и Южна Корея, заяви единствената осведомителна организация на страната.

Понеже Вашингтон и Сеул са решени да „ изолират и задушат “ Севера, Ким посочи, че страната му ще се концентрира върху „ всеобщото произвеждане на тактически нуклеарни оръжия “ и ще създаде „ друга междуконтинентална балистична ракета, чиято съществена цел ще е бърз нуклеарен контраудар ". Това са задачите на „ главната ориентировка “ на нуклеарната и отбранителната тактика за 2023 година, прецизира се в известието на организацията.

Военното напрежение на Корейския полуостров набъбна внезапно през 2022 година, защото Северът извършваше тествания съвсем всеки месец в нарушаване на глобите. Той тества и най-модерната си междуконтинентална балистична ракета до момента. Пхенян приключи годината на рекордни проби с изстрелвания на ракети в събота и неделя, сподели военното командване на Сеул.

Ким е споделил на срещата, че оръжията слагат Южна Корея " в обсега на удара и (са) способни да носят тактическа нуклеарна бойна глава ".

Северна Корея натъртва на „ опцията за действителни дейности “, сподели Ян Му Чжин, професор в Университета за севернокорейски проучвания в Сеул. „ Северна Корея алармира за тактическа смяна на заобиколен напън върху Съединени американски щати посредством напън върху Южна Корея и ескалация на напрежението на Корейския полуостров от тази година “, счита професорът. Министерството на защитата в Сеул назова последните закани на Северна Корея " провокативна изразителност, която съществено вреди на мира и стабилността на Корейския полуостров " и прикани Пхенян неотложно да се откаже от нуклеарните си стратегии. " Строго предизвестяваме, че в случай че Северна Корея се опита да употребява нуклеарно оръжие, режимът на Ким Чен Ун ще бъде изправен пред край ", добави министерството в изказване. Изстрелванията идват единствено дни откакто Сеул изпрати изтребители против пет севернокорейски дрона, които в понеделник нахлуха във въздушното пространство на Юга.

Още една Украйна?

Лим Юл Чул, професор в университета Кюнгнам, сподели, че последното изказване на Севера демонстрира, че " те се приготвят за опцията за същинска война след колапса на междукорейските връзки ". Той предизвести, че в случай че Съединени американски щати и Южна Корея отговорят с в допълнение усилване на военните учения, което е изцяло допустимо, напрежението сред двете Кореи ще доближи „ невиждано равнище “ през 2023 година „ Наистина би било рационална прогноза, че Корейският полуостров може да се трансформира във втора Украйна, в случай че обстановката бъде ръководена зле “, добави той.

През 2022 година Ким сподели, че желае страната му да има най-мощната нуклеарна мощ в света и разгласи Севера за „ неотменима “ нуклеарна страна.

„ Намерението е, в случай че Северна Корея всеобщо създава нуклеарни оръжия, даже без нападателни провокации, Съединени американски щати няма да имат различен избор, с изключение на някой ден да признаят Северна Корея за нуклеарна страна “, сподели пред Агенция Франс Прес Го Мьонг Юн, откривател в Института за политически проучвания Asan

Северна Корея също възнамерява да изстреля първия си боен спътник " на допустимо най-ранна дата ", откакто Южна Корея сполучливо тества ракета притежател на твърдо гориво в петък.

„ Провокациите, в това число нахлувания с дронове, наподобяват несъразмерни за въздържане и може да имат за цел да сплашат Южна Корея, с цел да предприеме по-мека политика “, счита Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул. Тъй като Ким се отхвърля от дипломацията и заплашва да създава всеобщо нуклеарни оръжия, най-вероятно Южна Корея ще удвои напъните си за повишение на личния си защитителен потенциал и подготвеност, сподели той. „ Ако Китай не желае районната неустойчивост на междукорейска конкуренция във въоръжаването на прага си, той ще би трябвало да направи повече, с цел да овладее Пхенян през 2023 година “, поучава професорът. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР