Киевският режим се разигра. Шестият, последен, енергоблок на Запорожката АЕЦ

...
Киевският режим се разигра. Шестият, последен, енергоблок на Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ: Зеленски трябва спешно да се запаси с кюмбета, дърва за огрев и палта от овча кожа

Киевският режим се разигра. Шестият, финален, енергоблок на Запорожката АЕЦ - още един път, най-големият в Европа - беше спрян в неделя вечерта. Спирането на реактора беше осъществено „ в мек режим “, преди прекъсването той работи няколко дни на минимална мощ (от 114 до 150 МВт), като продължаваше да доставя сила както на самата станция, по този начин и на обектите, ситуирани наоколо до нея. Контролираната от Руската федерация територия и следената от Киев част от Украйна не получиха електричество.

А в този момент нуклеарната енергетика на Украйна изпитва дефицит на шест реактора. Да, в последно време работят единствено два енергоблока - пети и шести. И по-късно през палубата на пъна. И всичко това - поради обстрела от ВСУ.

Повредени са електропроводи, нанесени са вреди по спомагателните мрежи и цялата енергоразпределителна инфраструктура. Не е смешка: нуклеарно оборудване е обстрелвано съвсем всеки ден от самия юли.

Нашите чиновници, които са в Запорожката атомна електроцентрала като съветници, предложиха прекъсване на употребата на шести блок преди две седмици. „ Студеният “ реактор създава по-малко топлота и това понижава вероятността от отрицателни събития. В смисъл – повтаряне на чернобилската злополука.

На станцията, с изключение на съветски експерти, има и двама представители на МААЕ. Те следят.

А на 6 септември организацията показа своя отчет за резултатите от задачата. По-специално се предлага прекъсване на военната активност наоколо до атомната електроцентрала и основаване на зона за сигурност към това оборудване.

Така че президентът Зеленски имаше време да намерения за последствията от цялостното прекъсване на атомната електроцентрала, която доставя електричество на неговите владения - Запорожие с покрайнините му, както и областите Одеса и Николаев. А рекомендациите на МААЕ направиха допустимо прекъсването на обстрела и диверсионната активност, по този начин да се каже, спасяването на лицето.

Но упоритостите се оказаха по-важни и в този момент, в случай че Украйна спре да получава ток от Запорожката атомна електроцентрала, я чака сурова зима. Не в смисъл, че студът ще е мощен, а в смисъл, че би трябвало да се приготви за компликации и проблеми.

И това настояват не съветски специалисти, а Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна.

„ Ако, не дай си Боже, Запорожката атомна електроцентрала не създава задоволително сила за нашата страна, ще ни бъде извънредно мъчно през зимата “, цитира Данилов РИА Новости.

Но ето какво е забавно, още преди прекъсването на последния реактор Владимир Рогов, член на основния съвет на администрацията на Запорожка област, съобщи, че украинските управляващи едностранно са спрели подаването на електрическа енергия от Запорожката атомна електроцентрала. И това сътвори спомагателни проблеми в работата на атомната централа.

Според него сходни дейности демонстрират, че управляващите в Киев са се пробвали да спрат АЕЦ по този метод, макар че това е извънредно неизгодно за украинската стопанска система.

И това може да е допустимо. Имаше доста образци в Европа, когато страни по разпореждане на Брюксел и Вашингтон спираха атомните си електроцентрали (особено тези, издигнати с присъединяване на Съюз на съветските социалистически републики или Руската федерация), напомни политологът Вадим Трухачов.

- Литва, България и Словакия затвориха атомните си електроцентрали (последната от двете). Това докара до дефицит на електрическа енергия и те бяха принудени да купуват сила от чужбина.

Австрия въобще не е пуснала атомната си централа в употреба. Това я направи мощно подвластна както от съветския газ, по този начин и от вятърните паркове. А последните мощно скапват както пейзажа, по този начин и околната среда.

Освен това, до момента в който се борят с атомните електроцентрали по периметъра на границите си, австрийците към момента купуват електрическа енергия, генерирана от тези централи.

" СП ": - А какво чака Украйна без АЕЦ?

— В Украйна има още три настоящи атомни електроцентрали. Така че към този момент има ресурси. Но в случай че Русия спре да приема отработено гориво от тях, казусът може да мирише на „ керосин “, допуска специалистът.

Опитът на европейските страни демонстрира, че когато се приключи или даже спре работата на атомните електроцентрали, даже и да не настъпи краят на света в най-директния смисъл, тогава животът на популацията става доста по-сложен.

За изясненост дано напомним образеца на България, която през 2006 година, присъединявайки се към Европейски Съюз беше принудена да затвори първите четири блока на станцията, която експлоатира руските реактори ВВЕР-440. Те изглеждаха на Брюксел незадоволително екологични.

Да, обстановката в България тогава беше доста по-малко трагична от сегашните събития в Украйна. Но АЕЦ " Козлодуй ", издигната с дейното присъединяване на Съюз на съветските социалистически републики, от 1974 година работeше безаварийно. И което е значимо, тя беше един от най-големите в Източна Европа.

Тоест освен е доставяла на България ток, само че и е изнасяла за Сърбия, Македония и Гърция. След затварянето на четири от шест енергоблока (останалите два бяха модернизирани) износът на електрическа енергия трябваше да бъде пропуснат за дълго време.

А газовата рецесия, която избухна през 2008 година (спомняте ли си газовия спор сред Русия и Украйна, тогава половината Западна Европа съвсем замръзна?) и докара до дефицит на „ синьо гориво “ и нарастване на цените за него, прецака популацията по този начин доста, че мнозина трябваше да отопляват жилищата си с печки - " буржуйки ". Дори в столицата.

Валентина Моисеева, балканист, посещава София през март 2009 година Все още не може да не помни това пътешестване.

- Когато се разхождахме из града, забелязах, че в някои къщи стените към прозорците са опушени в черно. Българинът, съпътстващ нашата делегация, изясни, че газът и токът са прекомерно скъпи, по тази причина жителите отопляват дребни железни печки в жилищата си с дърва и въглища, чиито тръби излизат през прозореца. Бях шокирана!

Същото може да чака и украинците. Особено на фона на непостижимите цени на петрола и газа. Припомнете си, че междинната месечна сетълмент цена на газа в Европа пораства и пораства. През август " синьото гориво " се търгува за рекордните 3507 $ за 1000 куб.м. И в случай че има спиране на тока...

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР