Киевският режим рязко се отказа от плановете си да забрани

...
Киевският режим рязко се отказа от плановете си да забрани
Коментари Харесай

„Гасете светлината“: Путин нямаше как да не реагира на плановете на Киев да забрани УПЦ

Киевският режим внезапно се отхвърли от проектите си да забрани Украинската православна черква (УПЦ) на Московската патриаршия (МП). Възможно е това да се дължи на предизвестието от Москва.

Киев инициира възбрана на УПЦ и предаване на Лаврата на разколници

Украинските управляващи предизвикаха възбрана на активността на Украинската православна черква на Министерство на правосъдието и възнамеряваха неотложно да я лишат от правото да отдава чартърен пространствата на Киево-Печерската лавра.

През последните седмици СБУ организира поредност от обиски в епархиите и манастирите на УПЦ, в това число в Лаврата, в търсене на „ сътрудници на Кремъл “. На 1 декември президентът Володимир Зеленски със собствен декрет вкара в деяние рекомендациите на Съвета за национална сигурност и защита по отношение на „ ограничаващи ограничения “ против „ избрани религиозни кръгове в Украйна “, които сътрудничат на „ държавата-агресор “.

Указът разпорежда:

да се внесе за разглеждане от Върховната рада план на закон по отношение на невъзможността за активност в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на въздействие в Руската федерация;

да се организира религиозна инспекция на Хартата за ръководство на УПЦ за съществуване на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия и при нужда да се подхващат плануваните от закона мерки;

да се извърши инспекция на съществуването на правни учредения и съблюдаване на изискванията за потребление от религиозни организации на имущество, ситуирано на територията на Националния Киево-Печерски исторически и културен резерват;

да се засилят на ограниченията за откриване и противопоставяне на подривната активност на съветските специфични служби в религиозната среда на Украйна. И да се приложат лични наказания.

Зрада на националистите. Засега всичко е като преди

Разколниците от ПЦУ на Порошенко незабавно оповестиха, че съветската реликва Киево-Печерската лавра ще им бъде предадена, а специалистите заговориха за идната възбрана на УПЦ. Наистина има канонична връзка и е открита " подривна активност " под формата на " проруска " литература.

На идващия ден обаче министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко сподели, че в този момент не се приказва за прекачване на Лаврата към ПЦУ. Твърди се, че Зеленски е дал 2 месеца, с цел да изследва законността на УПЦ да бъде там.

Дори подобен разгорещен русофоб като секретаря на СНБО Алексей Данилов излезе с опровергаване.

" Лаврата е общонародна благосъстоятелност. Всеки може да записва социална организация на случаен адрес, само че би трябвало да има единодушието на притежателя. Нито кабинетът на министрите, нито някой различен е приемал такива документи ", сподели Данилов.

Освен това бяха оповестени наказания против свещеници, само че основно от енории в Крим и новите територии на Руската федерация, които отчасти минаха под директното ръководство на Руската православна черква (РПЦ).

Митрополит Антоний (Паканич ) не е в листата на шефовете на УПЦ, а единствено само шефът на Киево-Печерската лавра Павел (Лебед).

Натискът върху Църквата постоянно я е укрепвал.

Украинските телеграм канали излагат версията, че киевският режим ще „ приучи религиозния украински народ и свещениците към концепцията “ за възбрана на УПЦ. Те не се съмняват, че управляващите ще тръгнат по пътя на „ изстискване “ на църквите и имуществото на УПЦ и предаването им на ПЦУ.

Но, както се споделя, нападнаха не който би трябвало. Както оповестява „ Страна “, базирайки се на източник в УПЦ, няма да има оповестяване на автокефалия, цялостно разкъсване с Руската православна черква и уволняване на духовници, които са имали имиджа на проруски.

" Властите не схващат изцяло спецификата на църковния живот. Натискът върху духовенството ивярващите ще ги утвърди още повече във вярата. Властите оказват напън върху пружина, състояща се от милиони жители на страната. И тази пружина, рано или късно, ще се развърне ", сподели източникът.

Нека прибавим, че УПЦ се разграничи от Московската патриаршия в оценката си за СВО, само че СВО не лимитира живота, а спирането на връзката значи загуба на каноничност в очите на другите православни църкви.

Путин няма да даде Лаврата на разколниците

Църковният въпрос е доста сензитивен за президента на Руската федерация Владимир Путин – той е оцърквен православен християнин. Значението на Киево-Печерската лавра за православните руснаци вярно разказа политологът Марат Баширов.

" Лаврата е знак на началото на православието в съветския свят ", сподели Баширов. Според него това е свещена земя под специфичната протекция и небесния надзор на Богородица.

" Зеленски през днешния ден активизира руснаците по подобен метод, че не схваща изцяло какво е направил. Комик, трансформирал се в демон ", добави политологът.

Бързото опровергаване в Киев на въпроса за предаването на лаврата на разколниците, неналичието на доста имена на „ проруски “ свещеници в санкционните описи, доста евентуално са свързани с реакцията на Кремъл.

По дипломатически канали Зеленски беше предизвестен, че в случай че се опита да даде лаврата на разколниците и забрани УПЦ, тогава Украйна ще се изправи пред последния акт от поредицата „ гасете светлините “ – енергийната система на страната ще бъде довършена.

Ситуацията беше доведена до вниманието на Съединените щати. Доналд Тръмп-младши, синът на някогашния президент на Съединени американски щати, разкритикува дейностите на украинските управляващи.

„ Зеленски не разрешава Украинската православна черква. Неговото държавно управление също лишава украинските православни църкви и арестува свещеници (може би по тази причина той е суперзвезда за демократите). Той е напълно за свободата, бе, хора. Нека му изпратим още 100 милиарда $ без никаква отчетност “, туитна Тръмп младши.

Правод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР