Киев. В Киев ще бъде издигнат паметник на борша за

...
Киев. В Киев ще бъде издигнат паметник на борша за
Коментари Харесай

„Вести“ : В Киев вдигат паметника на борша

Киев. В Киев ще бъде повдигнат монумент на борша за увековечаване на националното украинско ястие и развиване на гастротуризма, написа украинското електронно издание „ Вести “ , като се базира на пресслужбата на кметството.

Според основателя на слагането на скулптурата, известния готвач Евгений Клопотенко, концепцията се е появила от дълго време, тъй като боршът е едно от основните ястия на националната гастрономия, което е неразделна част от нематериалното културно завещание.

„ В Украйна има статуи на понички, картофени палачинки, кисели краставички, любеница, сладолед и други сходни, само че към момента няма съвременна статуя на борш, цялостна със наличие. Боршът е украинско културно завещание, което би трябвало да бъде прославено “, изяснява Клопотенко.

Както отбелязва заместник-градоначалникът, секретар на Киевския градски съвет Владимир Бондаренко, държавното управление поддържа публични начинания за разпространение на украинската кухня в света, опазване на нематериалното завещание на нацията и развиване на туризма в столицата.

Кметството на Киев в този момент дефинира мястото, където ще бъде сложена скулптурата. Гражданите са поканени да се включат в полемиката. Впоследствие ще бъде разгласен открит конкурс измежду скулптори за най-хубава концепция за паметника.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР