Киев ще получи още един модел оръжие от Запада. За

...
Киев ще получи още един модел оръжие от Запада. За
Коментари Харесай

САЩ пращат на Киев най-новото си оръжие в опит да променят ситуацията на фронта

Киев ще получи още един модел оръжие от Запада. За разлика от предходните, това ще бъде доставено, както се споделя, напряко от полигона - то към момента не е употребявано на никое място. Това ново оръжие може да промени обстановката на фронта, написа РИА Новости, представена от " Фокус ".

Първа партида

Всъщност нито един от типовете западни оръжия, доставени на въоръжените сили на Украйна, не е бил употребен преди този момент в борба с толкоз оборудвана войска, колкото съветската. В Близкия изток, Африка и Афганистан всички съперници бяха доста по-слаби.

И някои модели се демонстрираха в действителни борби едвам в Украйна: да вземем за пример словашкото самоходно оръдие Zuzana, полското самоходно оръдие Krab, полският танк PT-91 Twardy, шведският Strv 122 (модификация на Leopard 2). Сега към тях ще се добави още един дебютант. Освен това украинските въоръжени сили ще бъдат първите в света, които ще се въоръжат с него.

Според американското издание Politico Киев тази седмица е получил първата партида GLSDB - Ground-Launched Small Diameter Bomb (наземна бомба с дребен диаметър). Тази информация беше доказана от Пентагона.

Доставките бяха оповестени през февруари 2023 година, само че през цялото това време оръжията към момента се тестваха. Очевидно освен на полигоните. Руското министерство на защитата на няколко пъти заяви, че е прихванало GLSDB. От Белия дом разясниха това незадълбочено - не потвърдиха, само че и не отхвърлиха. Също по този начин информация за вероятното потребление на нови бомби от време на време изтича в украинските телеграм канали.

Хибрид сред бомба и снаряд

Боеприпасите са създадени от корпорациите Boeing и Saab. Идеята е истинска и елементарна.

По създание 110-килограмовата авиационна бомба GBU-39 е обвързвана с ракета M26, което разрешава да бъде изстреляна от земята от irije;r HIMARS и M270 MLRS. Освен това има личен запалител, който наподобява на транспортен резервоар. Когато реактивният мотор на снаряда изстреля бомбата на задоволителна височина, тя се " откачва “ и лети към задачата.

Първите проби се организираха през 2015 година През 2017 година по време на изпитателен пуск боеприпасът порази движеща се цел на разстояние 100 километра. През 2019 година дистанцията беше увеличено на 130.

Според разработчиците бомбата е способна да унищожава цели на разстояние до 150 километра, с акуратност до метър. Тя има крила, които й разрешават да се плъзга и да трансформира траекторията си във въздуха. Твърди се, че боеприпасите могат да заобикалят естествени трудности и фактически да влизат от тила.

И това е главната характерност, споделя американският боен колумнист на списание Forbes Дейвид Акс. " GLSDB няма да бъдат най-мощните и далекобойни муниции в Украйна, отбелязва той. " Украинските въоръжени сили разполагат с крилати ракети с въздушно базиране Storm Shadow и SCALP-EG с обхват на деяние над 300 километра, както и ракети M39, които при изстрелване от HIMARS или M270 летят 160 километра <…> Това, което отличава GLSDB, е противоположната му маневра: когато стандартна ракета, даже и управляема, се движи по елементарна балистична траектория, муниции с отделяща се SDB могат да бъдат ситуирани за офанзива " на противоположен надолнище “, т.е. да удари цел, скрита зад рид или в градски региони.

Удобно решение за Вашингтон

Сред преимуществата е относително ниската цена. Една бомба GBU 39, съгласно Defense News, коства към 40 хиляди $. А в американските хранилища има доста снаряди М26, чието произвеждане беше спряно през 2001 година Така че няма дефицит на съставни елементи.

Най-вероятно по този метод съдружниците на Киев се пробват да решат казуса с глада за муниции.

Според западни медии Москва превъзхожда петкратно Киев във връзка с потреблението на артилерийски муниции - 10 хиляди против две хиляди дневно. Както отбелязва The Wall Street Journal, украинските въоръжени сили се нуждаят от към 200 хиляди снаряда на месец. Съединените щати са в положение да дадат единствено 28 хиляди.

Европа също не се оправя. През март 2023 година Европейски Съюз си сложи амбициозна цел: да изпрати един милион снаряда в Киев в границите на една година. Според Bloomberg единствено 60 % от проекта е изпълнен.

Подобна конкуренция със снаряди се отразява и на цената на боеприпасите - в Съединените щати общоприетите 155-мм муниции са се нараснали четири пъти от февруари 2022 година, от 00 на 00.А цената на снарядите за шведската артилерийска установка Archer се е нараснала осем пъти.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР