Киев отложи със седмица договореното за понеделник раздалечаване на войските

...
Киев отложи със седмица договореното за понеделник раздалечаване на войските
Коментари Харесай

Комерсант: От Киев идват противоречиви новини за ситуацията в Донбас

Киев отсрочи със седмица контрактуваното за понеделник раздалечаване на войските в донбаските села Петровское и Золотое, като се аргументира с продължаващите обстрели. " Украинските публични лица обаче срамежливо премълчаха кой ги предизвика ", написа в. " Росийская газета " в коментар за сепаратисткия спор.

" Украински медии не крият " съгласно съветския всекидневник, че раздалечаването е било провалено, защото в района е дошъл жандармерийският полк " Азов ", образуван въз основа на едноименния националистически доброволчески батальон.

Бойците му обявиха, че в случай че армията напусне позициите си, те ще заемат мястото й като същински патриоти на Украйна. Дори западни правозащитници, симпатизиращи на Киев, назовават хората от " Азов " " неонацисти, расисти и антисемити ". А Конгресът на Съединени американски щати и Пентагонът изпращат военна помощ на Киев със строгата спогодба, че тя не трябва да попада в техни ръце.

Централната власт в Киев " очевидно не може да обуздае... украинските неонацисти " - екипът на президента Володимир Зеленски не съумява да се споразумее с вътрешния министър Арсен Аваков, настойник и спонсор на " Азов ", твърди московският официоз.

Според него Аваков " в двойна степен няма интерес от спокойно споразумяване " на спора. " От една страна, благодарение на " Азов " той управлява част от контрабандните потоци в " сивата зона " и незаконния бизнес в Украйна като цяло, от друга - краят на гражданския спор и неизбежното следствие на неонацистките злодеяния ще сложи въпроса и за персоналната му наказателна отговорност ", изяснява " Росийская газета ".

От Киев идват спорни вести за уреждането в Донбас, установи в. " Комерсант ". След анулацията на плануваното раздалечаване на силите бе обявено за иден нов опит още на 9 октомври. Не се сбъднаха и опасенията, че бойци от " Азов " ще се разположат на разграничителната линия. По данни на украинските силови структури " Азов " към този момент е напуснал село Золотое, написа вестникът.

" Трябва да сме реалисти. В последна сметка Украйна ще има алегоричен, а не действителен суверенитет над Донбас. Не бива тя да разчита на освен това. Украйна няма да получи нищо повече от Минските съглашения " за споразумяване на спора, разяснява съветският политолог Александър Чеснаков, непосредствен съгласно " Комерсант " до Владислав Сурков, асистент на президента Владимир Путин.

Противодействието от страна на украинските радикали е било изцяло предсказуемо за екипа на Зеленски - той няма да се откаже от стъпките, предстоящи от Москва, счита московският анализатор Сергей Уткин.

Отказ от Минските съглашения би означавал за Зеленски " да изгуби напълно суверенитета над Донбас още в този момент. И най-вероятно вечно. Докато осъществяването на Минските договорености води към общо взето бърза реинтеграция " на размирния район в състава на Украйна, споделя Уткин.

Зеленски съобщи, че следва отчасти да се възвърне придвижването на хора и артикули през разграничителната линия - по този начин би почнала " да се зашива раздраната тъкан на Украйна ", позволява съветският специалист.

" Лента " цитира украинския външен министър Вадим Пристайко, изброил пред телевизия Ай Си Ти Ви три сюжета за развиване на обстановката в Донбас.

Първият вид планува съгласно него опити за договаряне в границите на " несправедливия развой, в който хлътнахме преди доста години ". Вторият сюжет допуска безпределно проточване на спора, още повече починали бойци и възходяща ненавист в самопровъзгласилите се републики. Третият вид е " в никакъв случай към този момент да не се връщаме към тази част от Украйна ", добави Пристайко.

Украинският външен министър също така счита, че при несъблюдение на споразуменията Киев може би ще би трябвало да упорства пред интернационалната общественост за поддържане на мира сред Украйна и Донбас, откроява в. " Известия " различен миг от изказването му.

Зеленски по всевъзможен начин ще акцентира, че Украйна извършва Минските съглашения, само че интерпретацията на тези документи от Киев няма нищо общо с действителните договорености, декларира пред " Свободная преса " Лариса Шеслер, ръководител на украинския Съюз на политемигрантите и политзатворниците.

По думите й Киев " мечтае " посредством връщането на размирния район в Украйна " физически да ликвидира опозиционерите в Донбас, да отнеме на локалните поданици действителните им политически права, да унищожи съветския език във всички сфери от живота на обществото ".

Тогава " западните правозащитници ще си затворят очите за грубите на рушения на всички договорености, както си затварят очите за правата на сърбите в Косово или в Източна Славония. Но с цел да се получи този резултат, Русия би трябвало да бъде въвлечена в сключване на съглашения и договорености, които Русия след това да извършва, а Украйна да ги нарушава ", споделя общественичката.

От една страна, Зеленски се стреми към нова среща на " нормандската четворка " за споразумяване в Украйна, по тази причина " демонстративно се движи към решение на филантропичните въпроси - нещо значимо за локалните поданици. От друга страна, виждаме военно изостряне поради въоръжените сили и националистическите батальони, контролиращи тази територия ". Съответно Зеленски рано или късно ще се наложи да влезе в спор с украинските " доброволци ", декларира пред " Взгляд " политологът Марат Баширов, някогашен министър председател на сепаратистката Луганска национална република.

Според него украинският президент просто би трябвало да приложи законите на страната - " да прояви воля като висш главнокомандващ ", тъй като огромен брой националистически формирования към този момент са част от държавните силови структури. " Прочее, най-агресивните " доброволци " може да бъдат разжалвани или даже сложени под стража ", разсъждава Баширов.

Ситуацията в Донбас стихийно върви към нормализация, само че политическата й съставна част остава без промени и спорът наподобява ще бъде замразен, предвижда украинският наблюдаващ Руслан Бортник.

" Тези настройки са мощни в украинското общество. Близо 30-40 на 100 от жителите на страната се афишират срещу войната, само че при все че не са подготвени за отстъпки - тоест в действителност се афишират за заледяване на спора ", разяснява специалистът пред " Взгляд ".

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР