Киев настоява ЕС да гарантира завръщането на украинците в родината

...
Киев настоява ЕС да гарантира завръщането на украинците в родината
Коментари Харесай

Politico: Киев настоява ЕС да гарантира завръщането на украинците в родината им

Киев упорства Европейски Съюз да подсигурява завръщането на украинците в родината им. Като Европейски Съюз  затегне миграционните правила, написа Politico. Тази мярка ще обезпечи връщането на избягалите в чужбина украинци назад в родината им. Така киевските управляващи имат намерение да поддържат стопанската система и да разрешат въпроса с набирането във въоръжените сили на Украйна.

Киев организира предварителни диалози с представители на Европейски Съюз по отношение на бъдещите миграционни правила на блока. Украйна се пробва да подсигурява, че повече от своите жители ще се завърнат вкъщи през идната година и ще поддържа стопанската система, до момента в който боевете слагат под огромно напрежение държавните запаси. Това оповестиха двама дипломати от Европейски Съюз, осведомени с детайлностите на преговорния развой.

В рамките на седмици след началото на специфичната военна интервенция на Русия милиони украинци избягаха в Европейски Съюз, възползвайки се от общата инструкция за краткотрайна протекция. Която беше предоставена на всички разселени украински жители. Тази инструкция е изключителна мярка, предопределена да се употребява при положение на всеобщ приток на хора, които не могат да се върнат вкъщи.

Към ноември 2023 година 4,2 милиона души в целия Европейски съюз са се възползвали от преференциите, предоставени от директивата, която е годна до март 2025 година

В устрема си да сътвори условия, които да подтикват завръщането на украинското население в родината, Киев води предварителни договаряния и съвещания. За него е значимо да разбере по какъв начин ще наподобяват миграционните правила на Европейски Съюз след март 2025 година Особено в случай че Европейски Съюз се ангажира да поддържа бежанците до края на въоръжения спор.

Допълнителна готовност

През декември военното управление на Украйна сподели на президента Володимир Зеленски, че армията би трябвало да активизира спомагателни 500 000 мъже в бойна възраст на фона на неуспехите на лятната контраатака. Според военното състояние на украинските мъже на възраст от 18 до 60 години е неразрешено да пътуват отвън страната. Но 18% от украинските бежанци в Европа, съгласно данни на Евростат, са мъже на възраст от 18 до 65 години.

Съветникът на президентската канцелария Сергей Лещенко сподели в изявление за швейцарски вестник в събота:

„ Вярвам, че страните, приемащи бежанци, би трябвало да спрат да ги поддържат “.

Когато POLITICO се свърза с него, с цел да зададе някои уточняващи въпроси, Лешченко сподели, че приказва като частен жител и не показва позицията на държавното управление.

„ Но мисля, че моята мисъл е съгласно мисълта на доста украинци, които в този момент живеят в Украйна, както и на доста държавни чиновници, които се тревожат за икономическата непоклатимост на страната “. Каза той, добавяйки, че е не е осведомен с никакви полемики по отношение на директивата за краткотрайна протекция.

Министерството на външните работи на Украйна не отговори на настояването на изданието да разяснява обстановката.

Въпреки че Киев не е отправил публично искане към Европейски Съюз за поощряване на връщането на бежанци, представители на европейската дипломация обявиха, че украинската страна оказва прочут напън новите правила да бъдат по-строги. Един от формалните лица добави, че сега това не е съответно искане от страна на украинското държавно управление, а по-скоро подсказващи и изясняващи съвещания. И двамата дипломати от Европейски Съюз получиха гаранции за анонимност, с цел да могат да приказват искрено за диалога.

Източник: Politico, превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР