Киев иска нов Нюрнбергски процес на Общото събрание на ООНМащабната

...
Киев иска нов Нюрнбергски процес на Общото събрание на ООНМащабната
Коментари Харесай

Антонио Гутериш: Идва зима на световното недоволство

Киев желае нов Нюрнбергски развой на Общото заседание на Организация на обединените нации

Мащабната международна среща на върха на Организация на обединените нации бе открита със строго предизвестие от страна на ръководителя на международната организация за идна " зима на международното неодобрение " от възходящите цени, стоплянето на планетата и смъртоносните спорове, предава БГНЕС.

След две години на пандемични ограничавания и видеообръщения, Общото заседание на Организация на обединените нации още веднъж изиска от водачите да участват персонално, в случай че желаят да приказват - с единственото изключение, направено за украинския президент Володимир Зеленски.

Генералният секретар на ООНАнтонио Гутериш, въпреки да приветства напъните за световно съдействие, предизвести за тежкото положение на планетата, оповестява Агенция Франс Прес. " На хоризонта се задава зима на международното неодобрение ", съобщи Гутериш при откриването на годишната сесия на Общото заседание. " Доверието се разрушава, неравенствата се разрастват, планетата ни гори. Хората страдат - като най-уязвимите страдат най-вече. " Той прикани всички развити стопански системи да обложат с налог облагите от изкопаеми горива и да отделят средства както за компенсиране на вредите от изменението на климата, по този начин и за подкрепяне на хората, които се борят с високите цени. " Замърсителите би трябвало да заплащат ", сподели Гутериш.

Украйна

Правителството на Украйна се надява да употребява събитието, с цел да упорства за основаването на специфичен арбитражен съд по образеца на Нюрнбергския за гонене на военни закононарушения, написа ''Политико''. Руският външен министър Сергей Лавров също участва, макар враждебната реакция от страна на Съединените щати.

Молбата на Украйна идва на фона на нови доказателства за всеобщи убийства, осъществени от Русия. Украинските управляващи откриха всеобщ гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от съветските сили. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че има доказателства, че жертвите са били изтезавани, заклеймявайки Русия като ''държавен спонсор на тероризма''.

Въпросът за основаване на арбитражен съд ще бъде подложен преди всичко в дневния ред на най-голямата годишна дипломатическа среща в света. В програмата е включено и разискване на световната хранителна рецесия, провокирана от войната в Украйна. Европейски Съюз, Африканският съюз и Съединени американски щати ще бъдат домакини на среща на върха за световната продоволствена сигурност в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, планувано за през днешния ден.

Въпреки че съвсем целият свят осъжда остро дейностите на Русия в Украйна, не е ясно по какъв начин интернационалната общественост възнамерява да потърси отговорност от Москва за военни закононарушения. В изявление за ''Политико'' Андрий Смирнов, заместник-началник на кабинета на украинския президент, сподели, че убийствата в Изюм са следващото доказателство, че е нужен самостоятелен арбитражен съд за военни закононарушения. ''Виждаме Нюрнбергския развой като модел'', сподели той, имайки поради правосъдните процеси против нацистите след Втората международна война. ''Искаме да подсигуряваме, че тези, които са отговорни за тези закононарушения против Украйна, ще бъдат подведени под отговорност'', съобщи Смирнов. ''Колко още гробове на почтени украинци би трябвало да бъдат открити, с цел да накараме света да се разсъни и да се опита да направи нещо? В Буча бяха открити голям брой гробове на убити цивилни. Това не е ли задоволително?'', съобщи Смирнов.

Вместо специфичен арбитражен съд обаче доста страни виждат съществуващите органи като Международния углавен съд (МНС) като най-хубавия конгрес за започване на каузи против Русия. Украйна обаче се тормози, че МНС ще подведе под отговорност единствено тези, които са направили директно закононарушенията, а не висшите ешелони на държавното управление на Путин. Освен това МНС няма да може да упрекна Русия в ''престъпления от агресия'', защото Русия, сходно на Украйна, не е утвърдила Римския статут на МНС.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели пред ''Политико'' в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, че е отворен към концепцията за самостоятелен арбитражен съд. ''Ние поддържаме това Русия да бъде виновна за стореното'', сподели Борел. ''И защото Русия и Украйна не са част от Международния углавен съд, може би би било добра концепция да се търси специфична юрисдикция'', съобщи висшият представител.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче сподели предходната седмица, че желае Путин да се изправи пред Международния углавен съд. Съединени американски щати и Организация на обединените нации също показаха поддръжка за това. Украйна подозира, че тези, които се опълчват на концепцията за арбитражен съд, желаят да запазят дипломатическите канали с Москва отворени.

Други тематики

Сред другите водачи, които ще вземат участие, е турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се изявява като медиатор сред Русия и Украйна, в това число посредством договорка за доставка на извънредно нужното за света зърно, предава БГНЕС. Очаква се също по този начин Ердоган да се срещне в Ню Йорк с израелския министър-председател Яир Лапид, което съставлява трагично възобновяване на връзките след острата рецензия на турския водач към отношението на еврейската страна към палестинците.

В последната минута, присъща за предходните сесии на Организация на обединените нации, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен свика първата среща на външните министри на Азербайджан и Армения след разгарянето на бойните дейности.

На първо място в дневния ред на седмицата на Организация на обединените нации ще бъде и Иран, чийто твърдолинеен президент Ебрахим Раиси участва за първи пътна Общото заседание и се срещна през днешния ден с френския президент Макрон.

В изявление за американска телевизия преди идването си Раиси съобщи, че Иран желае " гаранции ", преди да се върне към нуклеарното съглашение, което някогашният президент Доналд Тръмп скапе през 2018 година Байдън поддържа връщането към съглашението от 2015 година, по силата на което Иран фрапантно понижи работата по нуклеарната си стратегия в подмяна на обещания за облекчение на глобите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР