Киберсигурността на пощите е била системно неглижирана през последните 10

...
Киберсигурността на пощите е била системно неглижирана през последните 10
Коментари Харесай

Калина Константинова: Киберсигурността на пощите е била системно неглижирана

Киберсигурността на пощите е била редовно неглижирана през последните 10 години. Това съобщи вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова, разяснявайки хакерската атака по системите на сдружението пред Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че Информационни системи на " Български пощи " са били обект на сериозна хакерска атака на 16 април.

" Кибератаката е открита бързо и неотложно са взети ограничения, като е обезпечен и запас на държавната облачна инфраструктура за прекачване на системите на Български пощи ", оповестиха от сдружението.

Изплащането на пенсиите и великденските надбавки е обезпечено във всеки клон, увери вицепремиерът.

" В последните два дни специалисти от способените институции на най-високо равнище работят непрекъснато в две съществени посоки - безспорен приоритет бе възобновяването на най-важните услуги на " Български пощи ", като погашение на пенсии по непрекъснат адрес и великденските надбавки от 70 лева за всички пенсионери. Това е реалност и от тази заран всички пощенски станции би трябвало да правят тези услуги. Молим клиентите на Български пощи да ни алармират незабавно при отвод да им бъдат изплатени пенсиите, тъй като това ще се дължи на несъблюдение на уговорките на служителя, а не на техническо възпрепятстване ", разяснява вицепремиерът.

На въпрос каква е повода да се стигне дотук, вицепремиерът отговори, че в последните 10 години киберсигурността на пощите е била редовно неглижирана.

" Оказа се, че има редица отчети и рекомендации от ДАНС, които не са били изпълнявани. Подценявани са обикновени и базови отбрани за сигурност, които има даже всеки домакински компютър. Над 2000 компютъра са работили на архаичната и несъвместима с модерните и устойчиви системи за сигурност версия на програмен продукт ", уточни Константинова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР