Киберсигурността – едно от най-важните предизвикателства на 21-ви век. Къде

...
Киберсигурността – едно от най-важните предизвикателства на 21-ви век. Къде
Коментари Харесай

Киберсигурност и киберхигиена – проблеми и предизвикателства

Киберсигурността – едно от най-важните провокации на 21-ви век. Къде е България във връзка с проблемите, свързани с киберсигурността и по какъв начин работи Законът за киберсигурност? Спазваме ли задоволително добра киберхигиена?

В предаването " Законът и Темида " своя коментар по тематиката прави Ясен Танев – информативен анализатор, ръководител на БАРБС – Българска асоциация за развиване на Бизнес програмен продукт (член на БСК). Основател на цифрово читалище по Киберсигурност – Safer.bg, един от създателите на гражданската самодейност „ Информационна бистрота “. С 20-годишен опит в промишлеността за доставка на софтуерни решение в областта на търговията, хотелиерство и ресторантьорство. Водещ специалист на БСК по проблемите на осведомителната сигурност и фискализацията.

Какво е киберзаплаха –  " Това, което българският бизнес и страна би трябвало да осъзнаят, е, че светът се промени и се движи бързо към цифровизация . Започнахме да живеем и да се усещаме цифрово, с изключение на физически. И в случай че имаме хиляди години опит еволюция по какъв начин да оцеляваме физически, то липсва опит по какъв начин да бъдем цифрово сигурни . Това е въпросът на 2022 година Малко хора осъзнават какъв брой малко сме осъзнати. "

Актуални закани към бизнес потребителите – " Те са широкоспектърни, тъй като незаконният свят се цифровизира доста бързо и осъзна какъв брой елементарно може да печели на гърба на хората, които не са подготвени. В момента пощенските ни кутии са заляти всекидневно от имейл известия, в които има заложени клопки. Като задачата е тези клопки да бъдат настъпени. Всичко има една-единствена цел – нарушителят от отсрещната страна, разчитайки на наивността на потребителя и на безотговорността на доставчика му на цифрова услуга, да се промъкне в неговото персонално пространство и да стартира да го експлоатира. Трябва да се научим, че цифровите устройства са умни, само че и доста елементарно могат да бъдат " зомбирани " и ръководени от някой различен. "

Има ли законова рамка, която да дефинира отбраната от киберпрестъпление Да, само че тази рамка не е приспособена и за жалост е изостанала . За страдание броят на специалистите у нас по тематика киберсигурност в подтекста на националната сигурност е доста дребен. В момента мисля, че хората, които се занимават с киберпрестъпления в България, нямам доверие да доближават и стотина... Законодателството би трябвало да бъде осъвременено. Институции като Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и ДАНС би трябвало да стартират да работят равноправно и против цифровите закононарушения. "

Държавната рамка в подтекста на държавната администрация – " Мисля, че рамката е добре дефинирана. Една нерегулирана страна би носила голям риск за жителите. Държавната администрация има закони и разпоредба, които дефинират нейното държание – Законът за електронно ръководство, Законът за киберсигурност и Наредбата за минимални условия за мрежова и осведомителна сигурност. Тези два закона и наредбата към тях са положително начало и новият министър на електронното ръководство ще има много работа. "

Чуйте цялото изявление от звуковия файл.

Мирослав Стефанов , специалист по киберсигурност, шеф отдел „ Оперативно наблюдаване и киберсигурност “ – Държавна организация за електронно ръководство, също разяснява в " Законът и Темида ":

" Наблюдава се нарастване на хакерските атаки. Инсталират се криптовируси и така нататък Имаме в последно време много офанзиви по държавната инфраструктура от украински IP, да вземем за пример. "  

Мирослав Стефанов е безапелационен, че по европейските наставления ние имаме една от най-добре дефинираните законови рамки . Той предвижда, че до няколко месеца обсегът ще се разшири с навлизането на частни компании и ще се усили размерът на санкциите и наказванията. Според него всички би трябвало да бъдат деликатни във връзка с операцията на публичното мнение чрез подправените вести  (Fake news). 

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР