Кейтаун в Южна Африка, който оглавява всяка година класации за

...
Кейтаун в Южна Африка, който оглавява всяка година класации за
Коментари Харесай

Не пускай водата в тоалетната, ще си навлечеш гнeва на местните

Кейтаун в Южна Африка, който оглавява всяка година ранглисти за най-красиво обитаемо място в света, може да се трансформира в първия огромен град останал без питейна вода.

ВИЖТЕ КРАСОТАТА НА КЕЙП ТАУН В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Бихте ли съумели да водите естествен метод на живот с 50 л вода дневно? Това е разрешеното количество от животодаряващата течност, което един жител на Кейптаун може да употребява на денонощие. За съпоставяне, сред 100 л и 300 л дневно е междинната консумация на човек по света.

50 л вода дневно e един двуминутен душ (20л), два пъти миене на ръце и лице (4л), еднократно стартиране на водата в тоалетната (9л), едно миене на чинии (9л), два пъти миене на зъби (0,3 л), два пъти готвене (1.8 л), осем чаши вода (2л) и вода за домашните любимци (2л).

Звучи елементарно за осъществяване, до момента в който не се приложи на процедура и човек осъзнае какъв брой доста вода използва. За да се придържаш към това ограничаване, би трябвало изцяло да промениш навиците си. За някои, сходни ограничавания изискват големи старания. За мен, като човек, който постоянно пести вода, без значение къде се намира, измененията бяха минимални и елементарно се приспособих към “новата норма”.

Кой е първият огромен град в света, в който водата свършва

Ден нула, в който щяха да пресъхнат всички източници на вода в града Майка, както се назовава Кейптаун, щеше да настъпи през април 2018. Тъй като ръководещите в Източен Кейп нямат съответен проект при сходна злополука, единственият метод да се избегне сходен сюжет, беше положителната съвест на жителите, които би трябвало да пестят оптимално вода.

Ето по какъв начин става това:

Сутрешният душ се лимитира до една минута, в случай че изобщо си позволиш този разкош. Много хора се къпят с включена тревога, която алармира края на душа. Водата се стопира постоянно при сапунисване. Понякога душът въобще не се пуска, а се употребява една дребна кофа, която е предостатъчна за бързо ободряване.

Ако въпреки всичко решиш да използваш душа, под него постоянно има кофа, в която събираш вода. Тази вода се употребява за тоалетната. В някои семейства водата към тоалетната паница е изцяло спряна, а казанчето се цялостни с по този начин наречената “сива вода”. Често в казанчето се слагат тухли, с цел да се смали пространството, което се цялостни с вода. Безумно е, когато осъзнаеш какъв брой доста вода ползваш за едно стартиране в тоалетната, когато в действителност ти би трябвало даже по-малко от половината.

Съдовете се мият доста изобретателно, а при готвене се стараеш да ползваш минимално вода. Забравяш за миялната машина, а звукът на пералня се чува на две седмици един път.

В някои офиси, водата е изцяло спряна и се употребява единствено такава, която е донесена от пунктовете за вода. Във всички обществени тоалетни има сложени надписи, насърчаващи за икономисване на вода. Ръцете не се мият, а се употребява хигиеничен гел. В огромните хотели и фитнес центрове пространствата за сауна са затворени, а на летището се повтаря предупредително известие по високоворителите, което моли посетителите на града да съблюдават рестриктивните мерки.

Мотото на съвсем всеки кейптаунец е “Ако е жълто, остави го, в случай че е кафяво, пусни водата” (If it's yellow let it mellow, if it's brown flush it down). Ставала съм очевидец на не малко кавги в тоалетните, когато хора употребяват неразумно вода. Аз персонално изпитвам нулева толератност, когато някоя дама остави водата да тече, до момента в който се оправя пред огледалото.

Сушата, за жал не е единствено проблем на Кейптаун, а и на доста други райони в Южна Африка. ЮАР е 30-тата най-суха страна в света. Като разследване от стоплянето и засушаването на Земята, което се следи, доста огромни градове по света са застрашени от ориста на Кейптаун.

За разлика от България, където има зима със снеговалежи, пролетни и есенни дъждове, а от време на време даже и порои през лятото, в района на Кейптаун количеството на водата се дефинира единствено от дъждовния сезон. Той е през зимата, която стартира с цялостна мощ през юни до август.

И до момента в който някои огромни градове, като Йоханебург и Дърбан, които се борят с наводнения в последната година, Кейптаун и Блуумфонтейн страдат от извънредно сухи зими - най-страшната суша от десетилетия насам. Точно преди две години Йоханесбург също беше изправен пред сходна рецесия, когато цистерни с вода дойдоха в квартали, където чешмите бяха пресъхнали. Това е случай, който показва какъв брой променлив става климатът.

Опити за икономисване на вода в Кейптаун се вършат от 2015 година, когато градът претърпя първата си доста суха зима от доста време насам. Учени от University of Cape Town предизвестяват управляващите от години, че се задава интервал на суша. Това е в резултат на доста фактори – 100 годишна цикличност на климата, Ел Ниньо и непредсказуеми промени в климата. Още през юни 2017 г Кейптаун имаше останала единствено 10% използваема вода.

Всичко това в композиция с непрекъснатия потоп от прииждащи хора, които нямат построени привички да пестят вода, способства за усложняване на казуса. Нещо повече, 60% от популацията на града въобще не се старае да пести вода.

Въпросът е за какво до в този момент няма съответен проект за справяне със обстановката, а се разчита единствено на превалявания и пестене на вода? Защо семейства, които не пестят вода не бъдат глобени и какво се случва със станциите за обезсоляване на вода, които в незабавни обстановки могат да преработват вода от Атлантическия и Индийския океан, които заобикалят Кейптаун? Кога ще се затворят голф игрищата или спа центровете, които хабят голямо количество вода?

В богатите квартали неналичието на вода значи завършек на ароматните вани, поливането на огромни градини и закриването на първокласни басейни, а в гетата, където даже няма канализация, това значи взрив на епидемии и смъртоносни вируси, които рано или късно ще доближат до вътрешността на града. Какво ще стане с бебетата, възрастните хора, и дамите в цикъл? Как един град с население от 4.5 милиона жители и още 2 милиона туристи годишно, ще понесе безспорното прекъсване на вода в областта на бизнеса, туризма, ами учебните заведения, детските градини и лечебните заведения? Липсата на вода има и разрушително деяние върху канализационните системи.

Попитах собсвеника на най-хубавия турски ресторант в Кейптаун по какъв начин вижда бъдещето и ще затвори ли, в случай че няма вода. Как ще поддържа хигиената, по какъв начин ще готви, ами тоалетните? Не ми се желае да съм на негово място, или на мясото на служащите му, които изхранват по още 5-6 индивида. За благополучие, доста като него не губят вяра, че ще се появи избавление, а и залагат на добре познатите джоджо танкове (JoJo tank), които към този момент са цялостни с авансово закупена вода.

Изглежда, че хората съумяват да се активизират по-бързо даже и от държавното управление. Тези със лични парцели, копаят ями, въпреки това да е много скъпо, и пълнят всевъзможни контейнери с вода. Споменах ли, че тези с басейни се къпят отвреме на време вътре? Мой прочут споделя, че няма нищо, което да те разсъни по-добре от това да скочиш преди работа в басейна си, в който водата е към 16 градуса. Други пък са още по-изобретателни, употребяващи разнообразни самоделки за събиране на дъждовна вода.

Да му мислят хората, който са чартърен. Някои споделят, че за тях най-големият смут е веротността да се редят пред цистерна за вода, с бидон от 25 л, което е оптималното количество, което се поставя на жител. Мнозина си показват, че сходно състояние може да се трансформира в причина за революция и още веднъж да нажежи пристрастеностите сред другите раси.

В един свят, където всеки естествен запас се взима за даденост, хората правят оценка същинската му стойност едвам, когато усетят неналичието му. Така е и с водата. Сега доста кейптаунци споделят, че даже когато пътуват, потреблението им на вода не пораства. Те прибавят още, че към този момент в никакъв случай повече няма да употребяват толкоз доста вода, колкото са употребявали преди. Ето, че една отрицателна обстановка може да носи своите позитиви.

Иронично е, че точно Кейптаун, чието антично име е „ Камиса”, което значи „ мястото със сладка вода” на езика на бушмените, се сблъсква с тъкмо такава орис. Когато първите европейски заселници идват в града „ Майка” освен неописуемата хубост ги кара да останат тук, само че и огромните ресурси от питейна вода, идващи от Тейбъл Маунтин.

Cape Town
Known as the Mother City ❤ pic.twitter.com/15Osdqde8V
— Bianca (@bianca229njhor1) May 26, 2018
През април месец Кейптаун не посрещна най-големия си боязън. Дали вследствие на общите старания на жителите да пестят вода, някакво знамение или както подозират други, задари политически тактики, само че някакси за ден нула спря да се приказва. Сега всички разчитат на дъждовете, които се чакат през зимата, която ще стартира след броени дни, както и на първата обезсоляващата станция в Страдфонтейн, Източен Кейп, която публично стартира обработката на океанска вода.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР