КЕВР и Министерството на енергетиката обявиха нова мярка, с която

...
КЕВР и Министерството на енергетиката обявиха нова мярка, с която
Коментари Харесай

КЕВР: Ще предприемем всички мерки да не допуснем прекалено увеличение на цените

КЕВР и Министерството на енергетиката оповестиха нова мярка, с която да бъде подкрепят най-малкия и малък бизнес на фона на повишаването на тока, парното и газа
„ Много е рано за прогнози на цените на парното и тока за бита, които да влязат в действие от новата година, сподели ръководителят на регулатора Иван Иванов:

„ Ако през вчерашния ден някой ми беше споделил, че през днешния ден в Германия цената на електрическата енергия ще бъде 302 евро, щях да му кажа, че той не е добре. Ако преди 10 дни, когато цената на природния газ доближаваше 1000 $ за 1000 куб. м., ми беше споделил, че след 10 дни ще бъде 1600 $, също в никакъв случай нямаше да допускам. КЕВР занапред стартира да търси ограничения, с оглед голямото нарастване на цените в европейския континент, да не бъде отразено в същата степен в цената за българските битови консуматори. Това, което декларирам изрично, че както сме го правили в последните 6 години поредно, КЕВР ще предприеме всички вероятни ограничения да не допуснем прекомерно огромно нарастване на цените ".

В момента напъните са ориентирани към дребния и малък бизнес, който това лято трябваше да премине към свободния пазар. Близо 41% от него обаче не съумя да си избере търговец на ток и трябваше да купува електрическата енергия от така наречен снабдител от последна инстанция, където цените са най-високи.

От 1 ноември през идващите три месеца се планува цената на тока от доставчиците от последна инстанция да бъде понижена с сред 15 и 30 лева за мегаватчас.

Освен набелязаните към този момент ограничения, не може още доста да се направи за цените на тока за едрия бизнес обаче, стана ясно по думите на енергийния министър Андрей Живков.

" Министерството на енергетиката, което може да направи, това е да уплътнява своите индустриални мощности по метод, който да подсигурява ликвидност на пазара, което се и случва, и това към този момент е на най-много. Нито една страна в Европа не ползва ограничения да се пробва да мачка цените на свободния пазар, тъй като такова нещо не може да се случи. Ние нямаме законова догадка, по която да спрем износа ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР