Кетогенната диета може да се окаже полезна за военните, при

...
Кетогенната диета може да се окаже полезна за военните, при
Коментари Харесай

Кетогенна диета за военни?

Кетогенната диета може да се окаже потребна за военните, при които наднорменото тегло е непрестанно предизвикателство както във връзка с набирането на бойци, по този начин и при запазването им за работа. Седем от 10 души, които имат право на военна работа в Съединени американски щати, се смятат за негодни поради тежестта си, споделя доктор Ричард ЛаФонтен от Колежа по образование и човешка екология (College of Education and Human Ecology) към Държавния университет в Охайо. А проф. доктор Джеф Волек от департамента по хуманни науки в същия университет споделя, че " военните назовават затлъстяването рецесия на националната сигурност ".

Проучването на университетския екип, оповестено в сп. " Военна медицина ", включвало 29 души, множеството от които били членове на Корпуса за образование на офицери от запаса (ROTC). В продължение на три месеца 15 от участниците се подложили на кетогенна диета, а 14 били на обща храна.

Кетогенната диета е учредена на отвод от 3-кратно хранене дневно. При нея се усилва приемът на мазнини, понижават се въглехидратите, а белтъчините се свеждат до най-малко. Смята се, че ниското количество въглехидрати в храната ще накара черния дроб да трансформира мазнините в кетони, които са натурален сурогат на глюкозата. Такъв режим има за цел да сътвори положение на хранителна кетоза, което се случва, когато тялото изгаря мазнините (не въглехидратите) за сила. Кетогенната диета постоянно се употребява за надзор на гърчове при епилепсия и се учи резултатът от приложението й при спортисти, както и при контрола на диабета. Участниците в изследването свели потреблението на въглехидрати до 30-50 г на ден.

От данните, които показва изследователският екип от Охайо, излиза наяве, че всеки от подложилите се на кето диета изгубил за 12 седмици приблизително 7,7 кг. Групата като цяло изгубила повече от 5% от телесните си мазнини, съвсем 44% от висцералните (около корема), които са риск за развиване на сърдечносъдови болести, и имали 48% усъвършенстване на инсулиновата сензитивност (маркер, който предвижда риска от диабет).

Макар и относително дребен проучвателен план, това е най-голямото оповестено проучване на добре дефинирана кетогенна диета във военния личен състав, споделя старши откривателят проф. Волек, създател на книги за изгодите от ниско въглехидратните диети. Според него изследването може да бъде първата стъпка към по-голямо проучване на евентуалните изгоди от кетогенното хранене в армията. Проф. Волек напомня, че задачата на този режим е да задвижи метаболизма в тялото, само че без да се гладува, с цел да се горят калории, а да се изчерпат въглехидрати.

Смята се, че кетогенната диета не е подобаваща за хора с нарушаване в обмяната на мазнини, за бременни и кърмачки, защото не е уравновесено хранене. Иначе експертите считат, че този режим на хранене усъвършенства действието на вътрешните органи, виновни за храносмилането, както и за сърдечносъдовата активност и може да понижи риска от тежки мозъчни увреждания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР