Кервани с автобуси от цял Израел пътуваха към летния театър

...
Кервани с автобуси от цял Израел пътуваха към летния театър
Коментари Харесай

Концерт в Израел от прощалното световно турне на Хосе Карерас

Кервани с рейсове от цялостен Израел пътуваха към летния спектакъл в крайграничния град Ашкелон. Там в границите на „ Средиземноморския фестивал “ беше концерта на фамозния тенор Хосе Карерас. Хората главно бяха нови емигранти, пристигнали в последните 15 години, сред предния концерт на маестрото и този. За тях бе чест да чуят онлайн именития тенор по време на прощалното му със сцената международно турне. То ще трае две години.

Невинаги израелската аудитория е била изключително благосклонна към Карерас. Преди повече от 35 години, когато артистът таман е станал известен в Европа, е бил поканен за пее в телавивският замък на културата, в границите на съществуващия и до през днешния ден фестивал Фелиция Блументал. Целта на този конгрес е да среща жителите на дребната и въпреки всичко отдалечена от европейската и международна просвета еврейска страна с начинаещи звезди,нова сериозна музика или необичани осъществявания на типичен произведения. За концерта на Карерас, за който той едвам съумял да отдели един ден от напрегната си стратегия, били продадени единствено …130 билета и той отказал да гастролира. Затова пък малко след именития концерт на тримата тенори, дирижиран в Италия от Зубин Мета и влезнал в книгата на Гинес по броя на феновете, участвали на осъществяването, второто му турне в Израел минало триумфално. Е, не колкото на Пласидо Доминго, който еврейската аудитория счита за собствен воин, тъй като кариерата му стартира в начинаещата телавивска опера, освен това не с основните солови партии…

На плакатите за тазгодишния единствен концерт на Хосе Карерас се наблягаше, че той е благотворителен, в интерес на учредената от артиста фондация в помощ на болните от левкемия. Певецът съумява да се пребори с подлата болест, само че настояват, че лъчетерапията и химиотерапията се отразяват на гласните му струни. Пред публиката, изпълнила летния спектакъл в Ашдод, излезе малък,слаб човек с посребрена коса. Програмата на концерта беше от любовни балади - основно неаполитански песни и испански серенади, известни оперни арии и партии от мюзикъли. Присъствието на певицата Даниела Лугаси доста оказа помощ за триумфа на концерта. Все отново годините и изживените инциденти оставят отпечатък върху всеки тенор( Карерас е на 71 години). Дуетите с нея бяха звездните мигове на артиста на този концерт. Например сантименталния валс на Ерик Сант, " Аз желая теб ", изключително африканския дует, добре прочут с испанския жлъч от Мануел Кабалеро - беше в действителност занимателен и удивителен. И за момент силата на Лугаси като че ли се съобщи и на Карерас и двамата излъчваха топлота и наслада от живота. Карерас има театрална харизма и успяваше да влезе в функциите сбито, въпреки в една песен или ария, и да въвлече публиката в магията на изкуството. Тогава за няколко секунди той подсещаше най-хубавите си години на мек и експресивен тенор, каращ при осъществяването си да се не помни всичко на света. Трябва да се отдаде заслуженото и на диригента Давид Гименес, племенник на Карерас, който освен това турне съпровожда чичо си. Той се показа в действителност добре, дирижирайки Ерусалимската филхармония. А за пристигналите на концерта имаше и една изненада – песента „ Гранада “, дирижирана от самия Зубин Мета. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР