Казват, че всеки има своя съдба и често тя не

...
Казват, че всеки има своя съдба и често тя не
Коментари Харесай

Притча: „Съдбата трябва да се приеме, а не да се променя“

Казват, че всеки има своя орис и постоянно тя не ни харесва. Трудно ни е да приемем ориста си, считаме, че заслужаваме по-добър живот, по тази причина поставяме доста старания да я променим, даже и в случай че всички предходни опити са се оказали напразни. Всеки самичък слага запетаята на нужното място: приемане не би трябвало смяна.

Сравнявайки своя живот с живота на другите хора, ни се коства, че на тяхната орис може да се завижда и с наслада бихме сменили живота си с живота на този, на който завиждаме. Обаче не знаем в реалност какво усещат хората надълбоко в себе си. Може да си сложим всякаква маска, само че какво претърпяваме е различен въпрос. Ето и една мистична алегория за йогата и приемането на ориста.

 йога жена Unsplash

Притча за йогата и ориста

Отдавна, от дълго време, когато на земята живели могъщи йоги-мистици, към един от тях след дълъг път през планината пристигнал дървосекач, елементарен селяндур и споделил:

- Ти си прочут йога и вълшебник, доста съм слушал за твоите мистични качества. Говорят, че ти предизвикваш дъждове, когато има суша и прогонваш облаците, когато полята са залети с вода. Ти от разстояние си излекувал няколко наши хора от смъртоносни заболявания, въпреки че нито един път не си ги виждал с очите си и не си приказвал с тях. Казват, че ти цялостен живот се занимаваш с мистична йога и можеш доста неща, за които ние, простите хора, даже не се досещаме. Дойдох при теб, с цел да ….

- Зная защо си пристигнал, - внезапно споделил йогата със спокоен, спокоен глас. – На теб не ти харесва, че работиш за трима, а получаваш колкото другите. Имаш красива жена, само че тя не те обича по този начин както ти се желае. Децата ти не оправдават упованията ти. Мъчат те тежки думи и заболявания. Не можеш да приемеш ориста си и мислиш, че животът е неправдив, по тази причина си и пристигнал при мен.

- Да, по този начин е – навеждайки взор, споделил дървосекачът. – Можеш ли да ми окажеш помощ?

 йога жена Unsplash

Йогата затворил очи и дал отговор:

- Ще ти оказа помощ. Посочи ми трима души, чиято орис смяташ за по-добра от твоята.

Селянинът неотложно посочил трима души. След това йогата му заповядал да си затвори очите и обяснил:

- За няколко минути ще ти оказа помощ да влезеш в изключително положение.Ще осъзнаваш всичко протичащо се, само че няма да можеш да се движиш, да размишляваш и няма да можеш самичък да прекратиш този развой. Само ще наблюдаваш и чувстваш всичко, което ще ти покажа. Съгласен ли си?

Получавайки единодушието му, йогата почнал своята работа. Веднага посочил на дървосекача един ден от живота на коняря, който бил първи в листата, имащ „ по-добра орис “. Дървосекачът преживявал всички събития от деня на коняря, от изгрев до залез слънце, едно след друго, всички наслади и страдания, като че ли самият той бил коняря – толкоз всичко било реалистично и прочувствено. И най-после, когато „ денят на коняря “ приключил и внезапно дървосекачът осъзнал, че не е конярят, въздишка на облекчение се изтръгнала от гърдите му.

 йога жена Unsplash

- Можеш ли да приемеш такава орис? Искаш ли да си на неговото място? – попитал йогата.

- Не - дал отговор селянинът, без да се замисли.
 image2_16x9.png Хороскоп за ЕСЕН 2022: какво да очаквате съгласно зодията си На фокус
После йогата посочил един ден от живота на грънчаря, който бил втори в листата. Дървосекачът макар волята си потопен в живота на грънчаря, изцяло преживявайки и положителното, и неприятното, до момента в който не завършил денят. След като осъзнал, че той не е грънчарят, дървосекачът надълбоко въздъхнал.

– Искаш да имаш такава орис? – попитал йогата.

– О, не…

След това йогата посочил на селянина живота на търговеца, третият човек в листата, на който дървосекачът скрито завиждал. Един ден от живота на търговеца – всички събития на деня блестящо били претърпени от дървосекача във всички детайлности. Опомнил се от тази доста реалистична заблуда, той още веднъж чул гласа на йогата:

 жена слънце йога духовно мистично магично слънце залез изгрев iStock

- Готов ли си да приемеш такава орис?

Тежко дишайки след преживения опит на тримата, дървосекачът колкото да промълвил:

- Не. Много съм се заблуждавал, мислейки, че тяхната орис е по-добра от моята. Не желая да си променям ориста.

Йогата го погледнал деликатно и споделил:

- Добре. Сега кажи какво искаш.

Човекът поразмислил минута и дал отговор:

 йога жена Unsplash

- Позволи ми да си остана дървосекач и да си пребивавам живота подобен, какъвто е. След всичко това мога да приема ориста си каквато и да е тя. Благодаря ти за помощта.

От този миг нататък дървосекачът в никакъв случай не се оплаквал от живота си и никому не завиждал. З ащото знаел от мистичния си опит: външното държание на индивида и неговият вътрешен свят постоянно са разнообразни неща.
 11 признака, че притежавате извънредно мощна сила  11 признака, че притежавате извънредно мощна сила  11 признака, че притежавате извънредно мощна сила  11 признака, че притежавате извънредно мощна сила
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР