Казват, че котките са грациозни същества, но вероятно всеки от

...
Казват, че котките са грациозни същества, но вероятно всеки от
Коментари Харесай

Опасно ли е котето ви да е твърде пухкаво

Казват, че котките са грациозни същества, само че евентуално всеки от вас е виждал писана, която наподобява повече на дребна, рошава табуретка, а грациозността ѝ от дълго време е изчезнала, дружно с цялостната паничка с котешка храна.

Някои хора биха споделили, че колкото е по-пухкаво котето, толкоз по-добре. В множеството случаи обаче пухкавостта на котката има по-малко общо с козината и повече с подкожната лой, която се натрупва при затлъстелите котки.

Според проучвания половината домашни котки са с наднормено тегло, а 25% са затлъстели.

Затлъстяването при котките се предизвиква от приемане на по-голямо количество храна от нужното, след което непотребните калории се натрупат под формата на мастни депа на разнообразни места.

Затлъстяването е сериозен проблем. Въпреки че единствено по себе си не пречи кой знае какъв брой на живота на котката, то е основа за разнообразни рискови котешки болести.

Най-предразположени към затлъстяване са старите, слабоактивни и кастрираните котки.

В взаимозависимост от степента си котешкото затлъстяване води най-често до:

- Сърдечни проблеми;

- Дихателни затруднения;

- Умора;

- Котешки диабет;

- Чернодробни проблеми;

- Остеоратрит;

- По-кратък живот.

Нормалното тегло на котка от смесена порода и междинни размери е 3.5-4.5 кг. Отклонение от тези правила са едри породи котки като мейн куун, за които тегло даже 8 кг е в нормата за мъжки котарак.

Ако смятате, че котката ви е с наднормено тегло предприемете ограничения от рано, до момента в който не са се появили други проблеми. Най-лесният метод не е да и давате по малко от същата храна, а да преминете на храна с по-малко калории. Това значи да давате същото количество, само че от нискокалорична храна.

Много е значимо да не държите котката си дълги интервали от време гладна, тъй като това може да докара до тежко положение наречено липидоза на черния дроб.

Ако казусът е изчерпателен и котката е мощно затлъстяла, би трябвало да третирате това като заболяване и да се посъветвате с ветеринар, който да ви изготви диетичен проект. Има профилирани храни за котки с наднормено тегло.

Може да окуражавате котката да изразходва повече калории посредством игра. За тази цел може да употребявате разнообразни котешки играчи, лазери, механични мишки и други, които да подтикват котката да се движи интензивно.

Най-лесният метод за битка със затлъстяването е предварителната защита му. Не позволявайте вашето пухкаво приятелче да стане, прекомерно пухкаво за сметка на здравето му.

Ако пък още си нямате котка или желаете да си вземете нова такава, предлагаме ви да разгледате нашите разгласи за котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР