Казусът с проблемния строеж в Държавното ловно стопанство Искър, свързван

...
Казусът с проблемния строеж в Държавното ловно стопанство Искър, свързван
Коментари Харесай

Казусът със строежа на Вълка до язовир "Искър" се заплита

Казусът с проблематичния градеж в Държавното ловно стопанство " Искър ", свързван с Румен Гайтански, се заплита. Югозападнато държавно дружество Благоевград и изпълнителят на градежа - сдружението " Био майнинг ", са изпратили възражения против мнението на столичния регион " Панчарево " за срутване на градежа на територията на ловното стопанство, заяви " Дневник ".  ЮЗДП, което е конструкция към Министерството на земеделието, храните и горите, е шеф на ловното стопанство " Искър ". Според фирмените регисгтри " Биомайнинг " е с автентичен притежател Румен Гайтански, прочут и като Вълка. 

Във възраженията се оспорват констатациите на регион " Панчарево "  за липса на позволение за градеж, на капиталов план, както и на строителен контрол. Предстои администрацията на " Панчарево " да препрати възраженията към Направление " Архитектура и градоустройство " на Столичната община. След това основният проектант на София Здравко Здравков, който бе упълномощен от кмета Йорданка Фандъкова по случая, ще реши дали да се издаде заповед за срутване на обекта или за преустановяване на преписката.

От изнесената информация по случая излиза наяве, че компанията евентуално ще се позове на едно от изключенията в Закона за устройство на територията, при което не се изискват строителни бумаги - при ремонт на към този момент съществуваща постройка. От ловното стопанство са дали на проверяващите точно планове и чертежи за ремонт и рационализация на съществуваща техническа работилница. Така претенцията е, че няма потребност нито от планове, нито от нови строителни позволения. 

Пред " Сега " архитекти обаче обясниха, че изключението да не се изискват строителни бумаги при ремонт на съществуващи здания важи единствено при положение, че не е наранена структурата. Ако се съди по публикувани фотоси, на мястото са изливани нови бетонни плочи. " В този случай би трябвало да се потвърждава кое е ново и кое е остаряло. Обикновено такива проблеми се точат с години в съда ", разясняват архитекти. 

В началото на август общинският консултант от " Демократична България " в Столичния общински съвет Владислав Панев сигнализира, че на територията на ДЛС " Искър " се прави нерегламентиран градеж на хотелски комплекс, осъществяван от компанията на Гайтански. Панев разгласява видео, на което се виждаха огромни строителни действия на 200 метра от брега на язовир " Искър ". След това Върховна административна прокуратура разпореди инспекция по случая и изиска информация от ДНСК и от администрацията на регион " Искър ".

На 28 септември кметът на региона Николай Гюров издава констативен акт след осъществен оглед на място. Установено е, че построената стоманобетонна постройка е без издадено позволение за градеж, без утвърдени капиталови планове и няма строителен контрол. За градежа краткотрайният шеф на ДЛС " Искър " Петър Герзилов предоставил " неодобрени и несъгласувани чертежи за ремонт и рационализация на съществуваща техническа работилница ". Тя била с повърхност от 1341 кв.м. Твърдението било, че не се строи триетажен хотел за ловци, а се модернизира остарялата работилница. " Снимки от Google обаче демонстрират, че преди началото на градежа там е било гола поляна ", коментира подалият сигнала Панев.

Впоследствие Дирекция " Строителен надзор " към Столична община излезе със мнение за започване на процедура по унищожаване на обекта. Заключенията бяха, че управлението на ловното стопанство не е изискало от " Био майнинг " нужните строителни бумаги и не е уведомило Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) за строителството. В резултат шефът на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов бе заменен.

Фирмата реализатор на градежа " Био майнинг " АД има контракт с ЮЗДП - Благоевград, под чието управление е ДЛС " Искър ", заяви още " Дневник ". Той е за взаимна активност за период от 15 години и е подписан на 23 юни 2016 г. Според капиталовата стратегия в него са контрактувани следните действия: създаване, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения; създаване и поддръжка на фуражна база; пазаруване на фураж за поддържане на дивеча; запазване и защита на дивеча; пазаруване на жив дивеч за разселване; ремонт и поддържане на бази за интензивно стопанисване на дивеча и създаване на волиери; предоставяне на движими дълготрайни материални активи за прилагане от стопанството; създаване, ремонт, поддържане и разчистване на горски пътища; ремонт и поддържане на ловна база. От одитния отчет на земеделското министерство, изпратен до ВАП през август, се открива също, че сдружението не е изпълнило поетите отговорности за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил състезанието. От 2016 година до момента сумата е стигнала 600 хиляди лева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР