Казусът с машините за гласуване показва абсурдната неадекватност на законодателите.

...
Казусът с машините за гласуване показва абсурдната неадекватност на законодателите.
Коментари Харесай

Трайков иска машинно гласуване, а не мазаници и галимации с изборните протоколи

Казусът с машините за гласоподаване демонстрира неуместната некомпетентност на законодателите. Това съобщи някогашният министър на стопанската система Трайчо Трайков пред bTV във връзка с следващата смяна на Изборния кодекс.

Според него ръководещите авансово са знаели, че не могат да приложат закона, само че все пак са го дали своят вот, а в този момент си търсят причини за анулацията му.

Трайков дефинира като " дразнещо " изказванието, че 1 глас с машина коства 59 лв.. Това е, когато машините се употребяват от 1% от гласувалите, само че когато се употребяват от огромен %, цената става фрапантно по-ниска, изясни той.

Според него машинното гласоподаване има преимущества, изключително за обстановка като българската, където по думи на Трайков се получавали " мазаници и галимации " с протоколите.

Относно обстановката с цената на промишления ток Трайков съобщи, че българската енергийна борса не е задоволително дълбока - количествата не са огромни и играчите са малко. Когато имаме не 300 равностойни играчи, а трима, и то и тримата държавни, не е мъчно, в случай че някой леко примижа с едното око, да се окаже, че бизнесът у нас заплаща най-скъпата електрическа енергия в Европа, изясни някогашният стопански министър.

Той подсети, че сходен проблем е имало и през декември предходната година, когато реакцията се е състояла в дежурното решение - инспекция на няколкостотин битови. По негови думи в този момент вярата на бизнеса е, че държавните институции ще реагират по по-малко смехотворен метод оттогава.

Очевидно е, че проблем в борсата има, съобщи Трайков, съгласявайки се с бизнеса, че наподобява има операция на пазара.

Той изясни, че проведените пазари са най-стриктно контролираните икономически субекти по света. Това по негови думи било извънредно значимо, само че у нас в това отношение имало огромен недостиг.

Относно енергийната борса той съобщи, че би трябвало да се търси обединяване със прилежащи пазари, тъй като това ще подсигурява дълбочина на пазара и бистрота.

По отношение на спекулациите, че автомобилният колос " Фолксваген " евентуално ще избра Турция пред България за новия си цех, Трайков изрази мнение, че евентуално решението фактически няма да бъде в интерес на страната ни.

Това, което прекатурна решението, е обвързвано с плодовете на дългогодишни неудачни политики, изясни някогашният стопански министър, давайки образец с опциите на просветителната ни система да основава съответни трудови фрагменти, както и " упоритото " отвращение на държавното управление на създаде транспортния кулоар Север-Юг.

Трайков съобщи, че положението на общата среда в една страна не може да е незначителен фактор при вземането на сходно капиталово решение, само че корупцията удряла най-силно дребния бизнес. По негови думи компании от размера на " Фолксваген " не биха имали проблем с сходни проблеми, защото подписват с държавното управление дългогодишни задължения и получават преференциално отнасяне по всевъзможни въпроси.

Според Трайков решаващи за избора на вложителя са както изискванията, по този начин и цената. Той подсети, че още когато е взел участие в държавното управление, е сложил въпроса, че Европейски Съюз би трябвало да намерения за тласъци за компании, които избират да останат в рамките на Съюза, а не отвън него.

Той обаче не се съмнява, че сходна инвестиция може да се случи в Турция макар политиката на Ердоган, защото компании от подобен мащаб могат да договорят дълготрайни задължения с всяко държавно управление. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР