Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, който бе преизбран на предсрочни избори

...
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, който бе преизбран на предсрочни избори
Коментари Харесай

Токаев положи клетва като президент на Казахстан

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, който бе избран отново на предварителни избори на 20 ноември, през днешния ден постави клетва за нов мандат и публично встъпи в служба като държавен глава, съобщи ТАСС.

,,Тържествено се кълна да послужвам правилно на народа на Казахстан, да съблюдавам прецизно конституцията и законите на Република Казахстан, да подсигурявам правата и свободите на жителите, да извършвам добросъвестно предоставените ми високи отговорности като президент на страната'', съобщи Токаев, поставяйки дясната си ръка върху копие от Конституцията на страната.

Тържествената церемонията се състоя в Двореца на независимостта в столицата Астана в наличието на депутати, членове на Конституционния съвет, съдии от Върховния съд, членове на държавното управление. На нея участва и първият президент на републиката Нурсултан Назарбаев. След като прозвуча химнът на Казахстан, ръководителят на Централната изборна комисия връчи на Токаев уверение за президент на Казахстан.

Токаев завоюва изборите в неделя с 81,31% от гласовете, при изборна интензивност от 69,44%. Мандатът му ще трае седем години, след което към този момент няма да може да бъде избиран за държавен глава. На 17 септември Токаев подписа закон за смяна в Конституцията, с което президентският мандат се лимитира до седем години без право на преизбиране.

Казахстан ще продължи да води уравновесена, градивна външна политика, ориентирана към отстояването на националните ползи. Приоритет ще бъдат взаимноизгодното съдействие и стратегическите партньорства със прилежащите страни - Русия, Китай и братските страни от Централна Азия, както и с сътрудниците в интеграционните съюзи, сподели на церемонията президентът.

Властите на републиката ще положат всички старания за развиване на многостранно съдействие със Съединени американски щати, Европейски Съюз, страните от Азия, Близкия изток и Кавказ, както и с всички заинтригувани страни.

,,Казахстан остава привързан със актуалното интернационално право и Хартата на ООН'', посочи той.

Токаев сподели, че първият декрет, който ще подпише в границите на новия си мандат през днешния ден, ще е за развиването на селата и селските региони, където понастоящем живее към 40% от популацията на страната.

Той означи, че друго значимо направление е възобновяване на справедливостта и връщането на всички нелегално изнесени от страната активи. За задачата държавното управление ще приготви законопроект, който ще регламентира процедурите за връщане на нелегално изнесените капитали.

Държавният глава сподели също, че през днешния ден ще подпише указа за свикването на предварителни избори за депутати в Сената (горната камара на парламента).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР