Казахстан избра Касим Джомарт-Токаев за наследник на дългогодишния бивш президент

...
Казахстан избра Касим Джомарт-Токаев за наследник на дългогодишния бивш президент
Коментари Харесай

Казахстан посочи наследника на Назарбаев

Казахстан избра Касим Джомарт-Токаев за правоприемник на дългогодишния някогашен президент Нурсултан Назарбаев с към 70% от гласовете. Това демонстрират екзит половете след вчерашното гласоподаване, съобщи БГНЕС.
Според социолозите от " Обществено мнение ", 66-годишният Токаев получава 70,13%, до момента в който най-близкият му противник, претендентът на опозицията Амиржан Косанов, получава 15,39%. Това се случи на фона на арестите на стотици протестиращи.
Победата на дипломата Касим Джомарт-Токаев беше сигурна, откакто получи благословията на могъщия Назарбаев, водил централноазиатската нация през последните три десетилетия. Но денят беше белязан от най-големите митинги в централно-азиатската страна от три години насам, а стачкуващите упорстваха за " протест " на вота, който считат за манипулиран.
Дните преди гласуването бяха белязани от усилване на репресиите против опозицията, като съдилищата осъждаха протестиращите на къс престой в пандиза, а полицията нахлуваше в домовете на деятелите. Двама публицисти от Агенция Франс Прес бяха измежду арестуваните в най-големия град Алмати, където полицията разруши митинг с присъединяване на няколкостотин души. Протестиращите скандираха " Срам, позор, позор! " и твърдяха, че " полицията идва на страната на хората ", преди чиновниците на реда да стартират да ги арестуват.
Кореспондент от Агенция Франс Прес е бил откаран в полицейското ръководство, само че малко по-късно е бил освободен. Видео техниката на различен публицист от организацията е била иззета. Арестувани са били и публицисти от Радио Свободна Европа, от самостоятелен локален информативен уебсайт, както и представител на Хелзинкския комитет. Всички по-късно са били освободени.
Димаш Алжанов, прочут политически анализатор на цивилен деятел, също е бил задържан и към момента не е пуснат на независимост.
Вътрешното министерство на азиатската страна съобщи, че към 500 души са били задържани, а заместник-министър Марат Кожаев упреква " радикални детайли " за провеждането на " несанкционирани " манифестации.
Избирателната интензивност на изборите е била към 77%, заяви по-рано денем Централната изборна комисия.
Съобщението на Назарбаев през март, че се отдръпва от президентството и назначава Токаев за краткотраен водач шокира живеещите под неговото ръководство от руските времена. Но 78-годишният властник, който трансформира страната с 18 милиона души в енергийна централа, до момента в който ръководи с нулева приемливост към опозицията, към момента се чака да дърпа конците зад кулисите. Докато гласуваше, Токаев съобщи пред кореспонденти в столицата Нурсултан, че Назарбаев е " към момента на власт в качеството си на ръководител на Съвета за сигурност... и посредством други длъжности ". Едно от първите дейности на Токаев като краткотраен президент беше да предложи столицата Астана - да бъде преименувана на Нурсултан в чест на неговия наставник. Промяната стана факт без социална консултация.
Преди четири години Назарбаев завоюва съвсем 98% от гласовете в избори, в които формалното присъединяване беше 95%.
Никой от изборите в Казахстан в никакъв случай не е бил приет за изцяло либерален от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), изпратила повече от 300 наблюдаващи в изборите. А Human Rights Watsh назова вероятността за същински политически преход " заблуда " и означи продължаващото нарушение на правата при краткотрайното председателство на Токаев.
" Казахските управляващи постоянно прекъсват мирни митинги, принудително задържат участници... и ги глобяват с предизвестия, санкции и краткосрочни арести ", декларира организацията.
Заглавна фотография: Нурсултан Назарбаев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР